20240201 Ring West header - 231116 Inhijsen liggers KW6 Raymond Bos Beeldnummer 00625

Ring West wordt in gereedheid gebracht voor Operatie Ring Zuid

John1 februari 2024West


Bij Operatie Ring Zuid (van 22 maart tot 2 september) zijn delen van de ringweg, inclusief het Julianaplein, dicht. De rest van de ringweg is dan de belangrijkste omleidingsroute. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de rest van de ringweg daar gereed voor is. Daarom beginnen we aan de vooravond van Operatie Ring Zuid, begin maart, met het definitief inrichten van Ring West. Een deel van de westelijke ringweg is dan dicht. Dit zou je kunnen zien als fase 0 van Operatie Ring Zuid.

Bij het project Aanpak Ring Zuid hoort ook een klein deel van de westelijke ringweg. Het gaat om het gedeelte vanaf het Vrijheidsplein tot aan de aansluiting bij de Peizerweg. Het Vrijheidsplein wordt ongelijkvloers en bij Martiniplaza verdwijnen de verkeerslichten op de ringweg.

Vrijheidsplein
Impressie van het toekomstige Vrijheidsplein.

Op dit moment zijn de werkzaamheden bij Ring West nog niet helemaal klaar. Maar vóór Operatie Ring Zuid moeten we de hele westelijke ringweg beschikbaar hebben. Daarom maken we dit deel van Ring West de komende weken klaar voor Operatie Ring Zuid.

Fase 0

Sinds deze week werken we bij de oprit vanaf de Peizerweg naar de westelijke ringweg, richting Vrijheidsplein. We brengen hier riolering aan en voeren asfaltwerkzaamheden uit. Deze werkzaamheden zijn op 21 maart klaar.

Op 1 maart beginnen we met het definitief inrichten van Ring West. Dan gaat de ringweg vanaf de Peizerweg alleen in zuidelijke richting dicht, dus richting Vrijheidsplein. Vanaf 8 maart kun je ook niet meer vanaf het Vrijheidsplein de westelijke ringweg op. Op 22 maart gaat dit deel van Ring West weer open. Meer informatie hierover volgt.

Op 21 maart gaat na lange tijd de aansluiting met de Leonard Springerlaan helemaal open (zie de plattegrond hieronder). Dat is de aansluiting bij Martiniplaza. De aansluiting is helemaal nieuw. Vanaf de Leonard Springerlaan kun je dan weer rechtsaf de ringweg op richting Paddepoel/Zuidhorn. Ook kun je weer vanaf de Leonard Springerlaan onder het viaduct door en dan de oprit richting Drachten nemen. De Leonard Springerlaan is dan ook weer te bereiken vanaf Paddepoel/Zuidhorn, met een nieuwe afrit. En ook vanaf Drachten, met een eigen rijstrook op het Vrijheidsplein. Bij de aansluiting komen verkeerslichten, op de ringweg zijn de verkeerslichten verdwenen.

20240201 Eindsituatie aansluiting Leonard Springerlaan 152843
Plattegrond van de nieuwe situatie bij de Leonard Springerlaan.
Leonard Springerlaan
Impressie van de toekomstige aansluiting van de westelijke ringweg op de Leonard Springerlaan.

Situatie vanaf 22 maart

Op 22 maart begint Operatie Ring Zuid. De westelijke ringweg is dan weer helemaal open. Dat betekent onder andere dat de weg in beide richtingen weer twee rijstroken heeft. Dan kun je dus ook weer vanaf de westelijke ringweg naar Drachten en omgekeerd. En de aansluiting met Martiniplaza is dus weer open.

Vanaf de westelijke ringweg kun je dan nog niet naar het Julianaplein. Tot 26 april is het deel van de ringweg tussen het Vrijheidsplein en het Julianaplein helemaal afgesloten, in beide richtingen.

Situatie vanaf 27 april

Op 27 april, dus tijdens Operatie Ring Zuid, gaat als laatste de nieuwe verbindingsboog vanaf de westelijke ringweg naar het Julianaplein open. Daarmee is het nieuwe Vrijheidsplein helemaal in gebruik. Ga je over deze nieuwe verbindingsboog richting het Julianaplein, dan kun je daar tot 30 augustus alleen de richting Assen nemen. Dat heeft te maken met Operatie Ring Zuid.

Situatie vanaf 2 september

Vanaf 2 september 2024 zijn het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ligging en het Europaplein volledig op elkaar aangesloten.

Daarmee is het project Aanpak Ring Zuid overigens nog niet klaar. We gaan onder andere nog de oude ringweg opruimen, fietsverbindingen afronden en het Zuiderplantsoen aanleggen. In de loop van 2025 verwachten we de eindstreep te bereiken.h


Lees ook: