20230426 oprit Bornhomstraat header - foto Aanpak Ring Zuid

Oprit Bornholmstraat maandag 1 mei open

John26 april 2023Oost


Maandagochtend 1 mei om 07.00 uur gaat de nieuwe oprit vanaf de Bornholmstraat richting het Julianaplein open. Daarmee krijgen klanten en bezoekers van de winkels en bedrijven in het zuidoosten van de stad een snelle route naar de ringweg. Dus na het inkopen doen bij bijvoorbeeld Ikea, Bauhaus of Decathlon ben je sneller weer thuis.

20230425 nieuwe oprit Bornholmstraat
In het groen de nieuwe oprit vanaf de Bornholmstraat richting het Julianaplein.

De opening van de oprit van de Bornholmstraat is een belangrijke verandering voor het verkeer in het zuidoosten van de stad Groningen. Tot nu moest het verkeer vanaf de Bornholmstraat gebruik maken van de drukke oprit bij de Europaweg. De nieuwe oprit zorgt ervoor dat de verkeersdrukte op de oprit Europaweg vermindert.

Verkeersstromen uit elkaar halen

Eind 2022 ging de nieuwe afrit vanaf het Julianaplein naar de Europaweg en de Bornholmstraat open. Met de nieuwe afrit en oprit halen we twee grote verkeersstromen uit elkaar die in het verleden gebruik maakten van de Europaweg (zie de afbeelding hieronder). Het verkeer van en naar de binnenstad-Oost (omgeving Damsterdiep) en het UMCG gebruikt op de heen- en terugweg nog steeds de Europaweg. Het verkeer van en naar de winkels en bedrijven bij de Bornholmstraat (zoals Bauhaus), de Sontweg (zoals Ikea) en het Sontplein (zoals Decathlon) gaat voortaan niet meer via de Europaweg, maar via de Bornholmstraat. Vanaf de Sontweg is het vanaf eind mei 2023 niet meer mogelijk linksaf te slaan naar de Europaweg.

20230425 europaweg bornholmstraat 172848
In het oranje de route voor het verkeer vanuit het westen richting binnenstad-Oost (Damsterdiep) en UMCG en weer terug. In het blauw de routes voor verkeer van en naar de winkels en bedrijven aan Sontweg, Sontplein en Bornholmstraat. In het rood de afslag die vanaf eind mei 2023 niet meer mogelijk is.

Afrit vanuit het oosten

De nieuwe oprit loopt onder de toekomstige afrit vanuit het oosten door. Dit is de afrit voor verkeer vanuit Hoogezand (A7) of de oostelijke ringweg naar de Europaweg. Deze afrit wordt na de zomervakantie in gebruik genomen.

230321 Plaatsen liggers Lubeckweg Raymond Bos Beeldnummer 06846
In maart hebben we over de nieuwe oprit de liggers geplaatst waarop we de afrit vanuit het oosten gaan aanleggen. Foto: Raymond Bos.
20230426 oprit Bornholmstraat met onderdoorgang - foto Aanpak Ring Zuid
De oprit loopt onder de nieuwe afrit door. Foto: Aanpak Ring Zuid.

Oprit Europaweg dicht

De komende weken al zullen veel automobilisten kennis maken met de nieuwe oprit. De oprit vanaf de Europaweg richting Julianaplein gaat namelijk drie weken dicht voor werkzaamheden. We leggen hier een fietsoversteek aan en een faunapassage.

Eindsituatie

Als het hele project klaar is, rijd je vanaf de nieuwe oprit vrijwel direct de verdiepte ligging in. Deze loopt vanaf het Oude Winschoterdiep tot aan de Hereweg. Daarna kom je uit op het nieuwe Julianaplein, waar geen verkeerslichten meer zijn. Je kunt daar dus direct doorrijden naar je bestemming.

toerit bornholmstraat 2030
De oprit vanaf de Bornholmstraat in de eindsituatie.

Lees ook: