Nieuwe afrit en oprit bij Europaweg dit weekend open

John1 december 2022Oost


Zaterdagochtend 3 december gaat bij de Europaweg de nieuwe afrit (richting het centrum) en de nieuwe oprit (richting Hoogezand) van de zuidelijke ringweg open. De opening van de op- en de afrit is een belangrijke mijlpaal voor het project Aanpak Ring Zuid en voor de bereikbaarheid van het oostelijke deel van de stad Groningen.

Afrit

De nieuwe afrit is voor verkeer vanaf het Julianaplein richting de Europaweg en de Bornholmstraat. De afrit gaat over de Europaweg heen en loopt met een bocht langs de skivijver. Het autoverkeer kan hier linksaf naar de Bornholmstraat of rechtsaf naar de Europaweg. Hiermee krijgt de Bornholmstraat voor het eerst een directe aansluiting op de zuidelijke ringweg. Deze aansluiting is handig voor wie naar de bedrijven aan de Bornholmstraat, de Sontweg en het Sontplein wil, zoals de Ikea en Bauhaus. De aansluiting vermindert bovendien het aantal auto’s dat via de Europaweg moet rijden.

Europaweg - Boumaboulevard
Impressie van de nieuwe afrit om de skivijver heen.
Europaweg Bornholmstraat
Aan het eind van de afrit kan het autoverkeer linksaf naar de Bornholmstraat en rechtsaf naar de Europaweg.

Oude afrit

Zodra de nieuwe afrit open is, gaat de oude afrit dicht voor al het verkeer. Ook voor het bouwverkeer richting de bouwkuip van de verdiepte ligging heeft de afsluiting gevolgen. Dit bouwverkeer maakte gebruik van deze afrit om via het terrein van Ziggo/Vodafone de bouwplaats te bereiken en te verlaten. Tot eind maart 2023 kan dit bouwverkeer via de Europaweg de bouwroute bereiken.

Oprit richting Hoogezand

Zaterdagochtend gaat ook de nieuwe oprit open voor verkeer vanaf de Europaweg richting Hoogezand en de oostelijke ringweg. De nieuwe oprit loopt onder de nieuwe afrit door. In het verleden was hier al een oprit, maar die was vanwege de werkzaamheden verwijderd. In het oorspronkelijke plan voor Aanpak Ring Zuid zou er geen nieuwe oprit voor in de plaats komen. De nieuwe oprit is een van de drie optimalisaties die in 2016 aan het plan voor Aanpak Ring Zuid zijn toegevoegd. Vooral voor autoverkeer richting de oostelijke stadswijken, Bedum, Winsum en Delfzijl is dit een welkome aanvulling.

Europaweg oprit Hoogezand
Vanaf de Europaweg kan het verkeer weer de oprit nemen richting Hoogezand en de oostelijke ringweg.

Lees ook: