20230404 afrit naar Laan Corpus den Hoorn en Martini Ziekenhuis - foto Aanpak Ring Zuid header _144728

Afrit naar Laan Corpus den Hoorn en Martini Ziekenhuis vanuit westen dicht vanwege herinrichting

John12 april 2023West


Automobilisten vanuit Hoogkerk/Drachten kunnen vanaf komende maandagavond 17 april (22.00 uur) tot begin september niet meer de afrit nemen naar de Laan Corpus den Hoorn en het Martini Ziekenhuis. We gaan deze afrit opnieuw inrichten. Dit deel van de stad is dan vanuit het westen te bereiken via het Julianaplein en de A28-afrit Groningen Zuid. Voor ambulances die met spoed richting het ziekenhuis gaan, hebben we een tijdelijke afrit gemaakt. Ook politie en brandweer kunnen hiervan gebruik maken.

Het opnieuw inrichten van de afrit bestaat uit verschillende werkzaamheden. Eerst gaan we de oude afrit deels verwijderen. Daarna brengen we eps-blokken (piepschuim) aan om de weg te verhogen. Na het verhogen van de weg kunnen we de riolering aanbrengen. Daarna bouwen we de afrit weer terug en plaatsen we barriers (tussenmuurtjes) en geleiderails. Vervolgens zetten we de definitieve lichtmasten en bebording neer. Tot slot brengen we asfalt en belijning aan. Begin september nemen we de heringerichte afrit in gebruik.

afrit A7 Laan Corpus den Hoorn Martini Ziekenhuis
Impressie van de nieuwe afrit naar Laan Corpus den Hoorn en het Martini Ziekenhuis.

Voor de duidelijkheid: het gaat nu dus alleen om de afrit naar de Laan Corpus den Hoorn en het Martini Ziekenhuis. Dit is, als je afrit 36 Groningen West neemt, de rechterstrook. Het Vrijheidsplein (naar Ring West) en het Julianaplein (naar de A28 en naar de zuidelijke ringweg) blijven nog wel bereikbaar.

20230404_144725
Het gaat om de afrit rechts, richting de rotonde bij Laan Corpus den Hoorn en richting het Martini Ziekenhuis. Foto: Aanpak Ring Zuid.

We gaan deze afrit nu herinrichten omdat de afrit enige tijd niet te bereiken is. We werken namelijk aan de zuidzijde van de A7/N7. Tijdelijk is er voor het verkeer richting de stad maar één rijstrook beschikbaar.

Omleiding

Het verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten richting het ziekenhuis en de wijk Corpus den Hoorn kan omrijden via het Julianaplein en de A28. Dit verkeer neemt de A28-afrit naar Groningen Zuid en slaat daar rechtsaf naar de Laan Corpus den Hoorn.

20230411 afsluiting afrit LCDH Martini Ziekenhuis - kaart Groningen Bereikbaar
In het rood de afsluiting van de afrit richting Laan Corpus den Hoorn en Martini Ziekenhuis. In het groen de omleiding via Julianaplein en A28-afrit Groningen Zuid. Kaart: Groningen Bereikbaar.

Op de terugweg hoeft het verkeer niet om te rijden. Vanaf de Laan Corpus den Hoorn is de dubbele rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark bereikbaar. Vanaf daar kun je de oprit richting Hoogkerk/Drachten nemen.

Hulpdiensten

De tijdelijke afrit voor ambulances, politie en brandweer loopt langs de Laan van de Vrede en komt uit op de Paterswoldseweg. De hulpdiensten mogen deze afrit alleen gebruiken in geval van spoed. Ze mogen dus alleen de afrit nemen als ze met sirenes rijden. Bij de Paterswoldseweg kruisen ze het fietspad. We zetten hier borden neer om de fietsers op de afrit te attenderen.

Rijd je in de auto op de Paterswoldseweg richting het ziekenhuis en komt er van achteren een ambulance aan met de sirenes aan? Maak dan ruimte door naar de buitenkant te sturen. De ambulances kunnen dan veilig en snel tussen de rijen auto’s door.

Meer informatie


Lees ook: