20220426 Update Julianaplein - week 17 RDB Producties Beeldnummer 00739

Julianaplein komend weekend helemaal dichtHet tijdelijke Julianaplein is bijna klaar. Komend weekend zetten we de laatste puntjes op de i. Daarom is het Julianaplein dit weekend helemaal dicht in alle richtingen. We roepen iedereen op om dit weekend in Groningen zo mogelijk de bus of de fiets te nemen. Maandag 9 mei gaat het tijdelijke Julianaplein open.

afbeelding 1 - luchtfoto tijdelijke Julianaplein in aanbouw - 0J9A7269 ARZ d.d. 12 april 2022 (95) - foto Rijkswaterstaat
Het tijdelijke Julianaplein in aanbouw (half april 2022). Foto: Rijkswaterstaat.


De afgelopen dertien weken heeft Combinatie Herepoort het tijdelijke Julianaplein aangelegd. Het ligt aan de zuidzijde van het oude plein. Het heeft de vorm van een T-kruising en er staan verkeerslichten. Voor het verkeer vanaf en richting Hoogkerk/Drachten hebben we een tijdelijke brug gebouwd over het Noord-Willemskanaal.

afbeelding 2 - DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8OKT_totaal_300DPI
Plattegrond van het tijdelijke Julianaplein, in de vorm van een T-kruising.

Volledige afsluiting

Komend weekend is de zesde en laatste fase van Operatie Julianaplein. Deze fase begint op vrijdagavond 6 mei (20.00 uur) en duurt tot maandagochtend 9 mei (06.00 uur). In deze fase brengen we op het tijdelijke Julianaplein de definitieve belijning aan. Ook gaan we dan de verkeerslichten instellen en testen. Het plein moet hiervoor volledig worden afgesloten.

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 6

Tabel fase 6

Overige afsluitingen

Niet alleen het Julianaplein is dicht dit weekend.

Vanaf vrijdag 6 mei 20.00 uur tot maandag 9 mei 6.00 uur:

  • De zuidelijke ringweg tussen Euvelgunne en Julianaplein
  • De zuidelijke ringweg vanaf afrit 36 (Groningen-West) van Drachten richting Julianaplein
  • A28-oprit 39 (Groningen-Zuid) richting Julianaplein

Vanaf vrijdag 6 mei 20.00 uur tot zaterdag 7 mei 6.00 uur:

  • A28 tussen Groningen-Zuid en Julianaplein
  • Brailleweg

Vanaf zondag 8 mei 20.00 uur tot maandag 9 mei 6.00 uur:

  • A28 tussen Groningen-Zuid en Julianaplein
  • Brailleweg
  • Oprit 38 (Europaweg)
  • Oprit Kielerbocht

Verkeerschaos voorkomen

De afsluitingen kunnen leiden tot een verkeerschaos in de stad. Daarom vragen we, samen met Groningen Bereikbaar, om komend weekend de auto te laten staan. Doe bijvoorbeeld de boodschappen op de fiets of lopend. Ga naar de binnenstad met de bus. Ga je de stad uit, kies dan voor de trein. Moet je toch echt met de auto, check dan van tevoren goed je route en houd rekening met vertraging. Volg de omleidingsborden en zet je navigatie uit.

Vervolg

Als maandagochtend de eerste auto’s over het tijdelijke Julianaplein gaan rijden, is Operatie Julianaplein voorbij. Ook de tijdelijke verkeersmaatregelen in de stad zijn dan ten einde. Zo kan het verkeer vanaf zondagavond 19.00 uur weer vanaf beide kanten door de Helperzoomtunnel. Tegelijk wordt het eenrichtingsverkeer op de Goeman Borgesiuslaan in Helpman opgeheven (in de loop van vrijdag worden hier alvast de betonblokken weggehaald).

Voor de bouwers begint maandag een nieuwe uitdaging. Dat is het bouwen van het nieuwe Julianaplein. Eerst moeten we nog een deel van het oude verkeersplein afbreken. Ook de oude Julianabrug wordt gesloopt. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 in gebruik wordt genomen.

Julianaplein Vogelvlucht
Zo ziet het Julianaplein er in de toekomst uit. De planning is dat het in 2024 in gebruik wordt genomen.

Lees ook: