20220419 Update fase 5 - week 16 Raymond Bos Beeldnummer 04979

Verkeersbeeld stabiliseert, nog steeds drukke spitsen – Voortgang Operatie Julianaplein #10

John21 april 2022Julianaplein


Van 11 februari tot 9 mei 2022 werken we in Groningen aan Operatie Julianaplein. In dertien weken leggen we ten zuiden van het ‘oude’ Julianaplein een tijdelijk verkeersplein aan in de vorm van een T-kruising. In deze wekelijkse update informeren we je over de voortgang van de werkzaamheden, de effecten op het verkeer en over het vervolg. In deze tiende aflevering blikken we, samen met Groningen Bereikbaar, terug op de periode 13 tot en met 19 april.

Werkzaamheden

Sinds maandag 28 maart is Operatie Julianaplein in fase 5. Deze fase duurt tot 6 mei. In deze fase slopen we de oude Papiermolentunnel, aan de oostzijde van het oude Julianaplein.

Vorige week

Vorige week hebben we de nieuwe tunnel opgebouwd met behulp van de kant-en-klare tunnelelementen. Eerst hebben we op de plek waar de nieuwe Papiermolentunnel komt, nieuwe kunststof leidingen aangebracht. Deze worden gebruikt voor de riolering. We hebben ook de eerste van de twee putten aangebracht. De werkzaamheden bij de Papiermolentunnel zijn te volgen via een tijdelijke webcam op onze website.

220412 Inhijsen tunneldelen Papiermolentunnel Raymond Bos Beeldnummer 04051
Het inhijsen van de tunneldelen. Foto: Raymond Bos.

Deze week

Deze week gaan we op de nieuwe tunnel laag voor laag grond opbouwen. Ook brengen we bij de zuidzijde van de tunnel gewapende grond aan. In de eindsituatie rijdt hier het verkeer vanaf Hoogezand richting Drachten overheen. Ook brengen we nog de tweede put aan.

220419 Voortgang papiermolentunnel week 16 Raymond Bos Beeldnummer 04951
Op de tunnel. Foto: Raymond Bos.

Verkeer

In fase 5 is het Julianaplein helemaal afgesloten. Het verkeer tussen Assen en Drachten kan wel in beide richtingen rijden via de tijdelijke weg. Verkeer van/naar de richting Hoogezand wordt omgeleid via de ringwegen.

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 5

Tabel fase 5

Het verkeersbeeld van afgelopen week is stabieler dan de weken hiervoor. Tijdens de ochtend- en avondspits is het nog wel druk op verschillende plekken, vooral aan de westkant van Groningen, bij het Emmaviaduct, de Stationsweg en de toegangswegen naar de stad. Automobilisten moeten hier rekening houden met extra reistijd, zeker tijdens de spits. De omleidingsroute via Ring Noord en Ring West wordt goed gevolgd. Hier rijdt veel verkeer, maar het stroomt voldoende door. De Bloemenjaarmarkt op vrijdag 15 april is voorspoedig verlopen qua bereikbaarheid. Ook de P+R-terreinen werden die dag goed gebruikt.

We zien nog steeds dat het drukker is op de weg dan in eerdere fases van Operatie Julianaplein. De benodigde verkeersafname van 20 procent wordt niet op alle dagen gehaald. Vooral in de spits is het druk.

Vervolg

Komende week brengen we tijdelijke gewapende grond aan om de Papiermolentunnel af te kunnen bouwen. Daarna brengen we alle grond terug rondom de uitgegraven tunnel.

Op de weg zijn de komende week geen andere afsluitingen gepland. Waar nodig en waar mogelijk treffen we maatregelen, zodat het verkeer en vooral het OV en de hulpdiensten kan doorrijden. Hierbij valt te denken aan het anders afstellen van verkeerslichten of de inzet van verkeersregelaars.

Op zondag 24 april speelt FC Groningen thuis tegen Heracles. We verwachten dan extra verkeer richting de Euroborg. Volgende week, op woensdag 27 april, is het Koningsdag. Ook dan verwachten we extra verkeersdrukte. We roepen alle bezoekers aan deze evenementen op om zo veel mogelijk lopend, met de fiets of het OV, of via een P+R naar de stad te komen.

Reistips

We herhalen onze oproep om de auto te laten staan als dat mogelijk is. Onze reistips zijn:

  • werk thuis als dat kan;
  • zo niet, pak de fiets of het OV;
  • moet je met de auto: parkeer op een P+R-terrein aan de rand van de stad;
  • lukt dat niet: vermijd de spits en volg de omleidingsroutes.

Zo dragen we samen bij aan een bereikbare stad.

kernboodschap Operatie Julianaplein - infographic


Lees ook: