20220408 Fase 5 - Week 14 Raymond Bos Beeldnummer 03797 header

Nog één maand te gaan – Voortgang Operatie Julianaplein #9

John14 april 2022Julianaplein


Van 11 februari tot 9 mei 2022 werken we in Groningen aan Operatie Julianaplein. In dertien weken leggen we ten zuiden van het ‘oude’ Julianaplein een tijdelijk verkeersplein aan in de vorm van een T-kruising. In deze wekelijkse update informeren we je over de voortgang van de werkzaamheden, de effecten op het verkeer en over het vervolg. Dit is voortgangsrapportage nummer 9, waarin we samen met Groningen Bereikbaar terugblikken op de periode 6 tot en met 12 april.

Werkzaamheden

Sinds maandag 28 maart is Operatie Julianaplein in fase 5. Deze fase duurt tot 6 mei. In deze fase slopen we de oude Papiermolentunnel, aan de oostzijde van het oude Julianaplein.

Vorige week

Vorige week hebben we bij de Papiermolentunnel zogenaamde ‘tubexpalen’ aangebracht. Daarna zijn deze holle palen met een betonmengsel gevuld. Ook hebben we 78 funderingspalen ingeboord. We hebben de balken ingehesen waarop later de liggende delen van de tunnel worden gelegd. Ook zijn vorige week de eerste kant-en-klare tunnelelementen aangeleverd.

Deze week

Deze week bouwen we de nieuwe tunnel op met behulp van de kant-en-klare tunnelelementen. Eerst brengen we op de plek waar de nieuwe Papiermolentunnel komt, nieuwe kunststof leidingen aan. Deze gaan gebruikt worden voor de riolering. We brengen ook twee putten aan. De werkzaamheden bij de Papiermolentunnel zijn te volgen via een tijdelijke webcam op de website van Aanpak Ring Zuid.

Verkeer

Ook in fase 5 is het Julianaplein helemaal afgesloten. Het verkeer tussen Assen en Drachten kan wel in beide richtingen rijden via de tijdelijke weg. Verkeer van/naar de richting Hoogezand wordt omgeleid via de ringwegen.

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 5

Tabel fase 5

Waar we eerder zagen dat het Groningse verkeer wat moeite had met wennen aan de nieuwe richtingen in fase 5, zien we de afgelopen week het verkeer wat meer tot rust komen. Nu het weer mooier en vooral droger is, zijn er minder auto’s tegelijk op pad en ontstaat er meer ruimte op de weg.

Wel zien we dat het nog steeds drukker is op de weg dan in eerdere fases van Operatie Julianaplein. Aan het begin van deze week nam de verkeersdrukte iets af. De benodigde afname van het autoverkeer met 20 procent wordt niet op alle dagen gehaald. Hierdoor kunnen de bussen niet altijd goed doorrijden. Waar de bus samen rijdt met de auto, ontstaan vertragingen voor de bus. We doseren het verkeer daarom sterker bij de Eeldersingel en op de N372 bij Peizermade.

Het blijft druk tijdens de ochtend- en avondspits op verschillende plekken, vooral aan de westkant van Groningen en op dinsdag en donderdag.

Inmiddels hebben de navigatiesystemen de nieuwe situaties goed overgenomen. Hierdoor neemt de drukte af. Automobilisten staan minder vaak op onverwachte plekken stil, verrast door een wegafsluiting, maar kunnen rustig en soepel blijven doorrijden.

Achter de schermen wordt het verkeer zo veel mogelijk bijgestuurd om hinder en vertraging te voorkomen. Sommige verkeerslichten staan langer op groen. We stimuleren het autoverkeer naar de ringweg te gaan en laten het verkeer richting het station gedoseerd toe.

Het verkeer tussen de oostkant van de stad en Assen proberen we om te leiden via de N33. Het is goed om te zien dat dit lukt. Hierdoor ontstaat er meer ruimte op de weg aan de andere kanten van de stad en in de wijken. Verkeer van en naar het zuidwesten van Groningen adviseren we sinds deze week om gebruik te maken van de aansluiting Groningen-Zuid. Daarmee wordt de aansluiting Groningen-West ontlast en kan het verkeer op de westelijke ringweg beter doorstromen.

Vervolg

Komende week gaan we verder bij de Papiermolentunnel. Op de nieuwe tunnel gaan we laag voor laag grond opbouwen. Ook brengen we bij de zuidzijde van de tunnel gewapende grond aan. In de eindsituatie rijdt hier het verkeer vanaf Hoogezand richting Drachten overheen.

Voor komende week zijn geen nieuwe afsluitingen gepland. Waar nodig en waar mogelijk treffen we maatregelen, zodat het verkeer doorgang kan vinden, vooral de bussen en de hulpdiensten.

Morgen (vrijdag) is het centrum van Groningen weer het decor voor de Bloemenjaarmarkt. Groningen Bereikbaar roept iedereen op om met de fiets, het OV of via een P+R te reizen.

Reistips

We herhalen onze oproep om de auto te laten staan als dat mogelijk is. Zo dragen we samen bij aan een bereikbare stad.

kernboodschap Operatie Julianaplein - infographic


Lees ook: