20220310 Fase 4 - Week 10 header - Raymond Bos Beeldnummer 00203

Verkeersdrukte blijft beheersbaar – Voortgang Operatie Julianaplein #5

John17 maart 2022Julianaplein


Van 11 februari tot 9 mei 2022 werken we in Groningen aan Operatie Julianaplein. In dertien weken leggen we ten zuiden van het ‘oude’ Julianaplein een tijdelijk verkeersplein aan in de vorm van een T-kruising. In deze wekelijkse update informeren we je over de voortgang van de werkzaamheden, de effecten op het verkeer en over het vervolg. In deze vijfde aflevering blikken we, samen met Groningen Bereikbaar, terug op de periode 9 t/m 15 maart.

Werkzaamheden

Sinds 28 februari is Operatie Julianaplein in fase 4. Deze fase duurt vier weken, tot 28 maart. In deze fase sluiten we de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal aan op de N7 en de A28. Ook ontmantelen we het ‘oude’ Julianaplein.

Vorige week

Vorige week hebben we bij de oude A28 een ondergrond gemaakt voor de tijdelijke baan voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten richting Haren/Assen. Ook is een ondergrond gemaakt voor de lus waarover het verkeer in de eindsituatie rijdt vanaf Hoogkerk/Drachten richting het centrum en richting Haren/Assen. Deze ondergrond is opgebouwd met gewapende grond. Aan de westzijde van de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal hebben we piepschuimblokken (eps) aangebracht. Hierop bouwen we de verbinding van de tijdelijke brug op de N7.

220310 Fase 3 - Week 10 Raymond Bos Beeldnummer 00245
Blik op het Julianaplein vanaf het uitkijkpunt aan de Muntinglaan. Op de voorgrond de Julianabrug. Foto: Raymond Bos.
220310 Fase 3 - Week 10 Raymond Bos Beeldnummer 00171
Werkzaamheden aan de noordzijde van het Julianaplein. Foto: Raymond Bos.

Deze week

Deze week vervolgen we het aanbrengen van de gewapende grond bij de oude A28. Naar verwachting is dat volgende week klaar. Ook ronden we het aanbrengen van de piepschuimblokken af op het laatste stukje waar nu de A28 ligt. Verder leggen we riolering aan en we brengen een puinbaan aan tussen de Paterswoldseweg en de tijdelijke brug.

Verkeer

We zijn over de helft van fase 4. In deze fase is het Julianaplein helemaal afgesloten. Het verkeer tussen Assen en Hoogezand kan wel in beide richtingen rijden via de tijdelijke weg. Verkeer van/naar richting Drachten wordt omgeleid via de ringwegen.

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 4

Tabel fase 4

Het verkeersbeeld is vergelijkbaar met de week hiervoor. Een aantal wegen blijft een aandachtspunt, zoals de Paterswoldseweg, Borchsingel en het Emmaviaduct.

20220315 verkeersdrukte Peizerweg - foto Joyce Veenstra CHP- WhatsApp Image 2022-03-15 at 17.40.55
Verkeersdrukte in de middagspits op de Peizerweg. Foto: Combinatie Herepoort.

Langs enkele wegen zijn (tijdelijk) extra borden geplaatst, maar er hoefden geen grote aanpassingen gedaan te worden in de verkeersmaatregelen. Op maandagavond 21.00 uur is de Driebondsbrug even open geweest voor een groot transport over het water. Rijkswaterstaat en Groningen Bereikbaar hadden dit vooraf bekend gemaakt. Uiteindelijk bleek de impact voor de automobilisten beperkt.

De verkeersdrukte op de weg is vergelijkbaar met afgelopen week. De benodigde verkeersafname van 20 procent wordt nog steeds behaald. Het verkeer stroomt over het algemeen dan ook goed door, met enkele uitzonderingen in de ochtend- en de middagspits, zoals op het kruispunt Laan Corpus den Hoorn-Paterswoldseweg.

Vervolg

Komende week is de laatste week van fase 4. Tussen de tijdelijke brug en het tijdelijke Julianaplein leggen we een hemelwaterafvoer aan. Dit nieuwe stuk weg gaan we asfalteren en we brengen de markering aan. We plaatsen hier lichtmasten, geleiderails en barriers (lage muurtjes). Ook plaatsen we de blauwe borden op de kruising en richting het westen. Bij de A28 brengen we een tijdelijk portaal aan.

In de nacht van vrijdag op zaterdag brengen we de onderdoorgang bij de Van Ketwich Verschuurlaan terug naar de oude situatie. Hier was tijdelijk eenrichtingsverkeer ingesteld. In het weekend maken we de definitieve aansluiting voor het verkeer vanaf Haren/Assen richting Hoogkerk/Drachten en omgekeerd.

Maandagochtend 28 maart nemen we de tijdelijke brug in gebruik. Daarmee begint fase 5 van Operatie Julianaplein. Dan veranderen de afsluitingen bij het Julianaplein ingrijpend. Vanaf dan is juist de oostzijde van het Julianaplein dicht. Alleen verkeer vanaf Haren/Assen richting Drachten en omgekeerd is dan mogelijk.

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 5

Tabel fase 5

Reistips

Afgelopen week is de doelstelling van 20 procent minder autoverkeer in de stad opnieuw gehaald. Dat helpt enorm om de stad bereikbaar te houden. Iedereen die hieraan een steentje heeft bijgedragen: bedankt!

Om dit vol te houden, herhalen we hieronder onze reistips.

  • werk thuis als dat kan;
  • zo niet, pak de fiets of het OV;
  • moet je met de auto: parkeer op een P+R-terrein aan de rand van de stad;
  • lukt dat niet: vermijd de spits en volg de omleidingsroutes.

Zo dragen we samen bij aan een bereikbare stad!


Lees ook: