20220302 Julianaplein - Fase 4 Raymond Bos Beeldnummer 06749

Verkeer went snel aan nieuwe fase – Voortgang Operatie Julianaplein #4

John10 maart 2022Julianaplein


Van 11 februari tot 9 mei 2022 werken we in Groningen aan Operatie Julianaplein. In dertien weken leggen we ten zuiden van het ‘oude’ Julianaplein een tijdelijk verkeersplein aan in de vorm van een T-kruising. In deze wekelijkse update informeren we je over de voortgang van de werkzaamheden, de effecten op het verkeer en over het vervolg. In deze vierde aflevering blikken we, samen met Groningen Bereikbaar, terug op de periode 2 t/m 9 maart.

Werkzaamheden

Sinds 28 februari is Operatie Julianaplein in fase 4. Deze fase duurt vier weken, tot 28 maart. In deze fase sluiten we de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal aan op de N7 en de A28. Ook ontmantelen we het ‘oude’ Julianaplein.

Vorige week

Vorige week hebben we een begin gemaakt met het verwijderen van de geluidsschermen langs de Maaslaan (aan de noordzijde van de ringweg). Dit duurt nog circa één week. Ook hebben we twee portalen weggehaald: één op de A28 (ongeveer ter hoogte van Gyas) en één op de ringweg ter hoogte van de Maaslaan. Bij de A28, waar het portaal stond, hebben we circa 9.000 kuub grond afgegraven. We hebben het asfalt van het oude Julianaplein gesloopt en de blauwe borden vanaf de westelijke ringweg tot en met het Julianaplein verwijderd.

220302 Julianaplein - Fase 3 Raymond Bos Beeldnummer 06736
Het wegbreken van het asfalt, met op de achtergrond links de Julianafalt en rechts het gebouw van DUO/Belastingdienst. Foto: Raymond Bos.
220302 Julianaplein - Fase 3 Raymond Bos Beeldnummer 06763
Graafwerkzaamheden bij waar de A28 liep. Foto: Raymond Bos.
220302 Julianaplein - Fase 3 Raymond Bos Beeldnummer 06797
Volop actie op het oude Julianaplein, gezien vanaf het nieuwe uitkijkpunt aan de Muntinglaan. Foto: Raymond Bos.

Deze week

Deze week maken we bij de oude A28 een ondergrond voor de tijdelijke baan voor verkeer vanuit de richting Hoogkerk/Drachten richting Assen. Ook maken we een ondergrond voor de lus waarover het verkeer in de eindsituatie rijdt vanuit de richting Hoogkerk/Drachten richting het centrum. Deze ondergrond bouwen we op met gewapende grond. Aan de westzijde van de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal brengen we piepschuimblokken (eps) aan. Hierop bouwen de verbinding van de tijdelijke brug op de N7.

Verkeer

We zitten anderhalve week in fase 4. In deze fase is het Julianaplein helemaal afgesloten. Het verkeer tussen Assen en Hoogezand kan wel in beide richtingen rijden via de tijdelijke weg. Verkeer van/naar richting Drachten wordt omgeleid via de ringwegen.

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 4

Tabel fase 4

In de eerste twee werkdagen van de nieuwe fase waren er op verschillende plekken in de stad verkeersopstoppingen. Op woensdag 2 maart zagen we het verkeer al beter doorstromen. Het lijkt erop dat het verkeer twee dagen nodig had om aan de nieuwe situatie te wennen. Begin deze week verliepen de ochtendspits en avondspits voorspoedig.

Ook de verkeersmaatregelen die we hebben genomen, lijken effect te hebben. De omleidingsroutes worden nu weer goed gevolgd. Ook de doorstroming op de N372 (Leek-Peize-Hoogkerk) is verbeterd. De Laan Corpus den Hoorn en Paterswoldseweg blijven druk, maar het verkeer stroomt wel door. Ook op de westelijke ringweg richting het Vrijheidsplein zien we in de ochtendspits en de avondspits verkeersdrukte ontstaan. Op verschillende manieren hebben we de automobilisten gevraagd hier later te ritsen, om te voorkomen dat de lange rij wachtende auto's de aansluiting met de Peizerweg blokkeert. Dit gaat nu beter.

20220308 drip westelijke ringweg ritsen - foto GB
Langs de westelijke ringweg is een digitaal bord geplaatst dat de automobilisten vraagt om zo laat mogelijk te ritsen, om de weg optimaal te benutten. Foto: Groningen Bereikbaar.

Uit de verkeerscijfers blijkt dat de hoeveelheid verkeer is afgenomen. Meer mensen laten de auto staan en gaan op de fiets of met het openbaar vervoer. Sinds woensdag halen we weer de doelstelling van 20 procent minder autoverkeer. We bedanken iedereen die hieraan meewerkt. Dit helpt goed om Groningen bereikbaar te houden voor bussen en hulpdiensten.

Vervolg

Komende week zijn we nog steeds in fase 4. Bij de oude A28 maken we een ondergrond voor de tijdelijke baan voor verkeer vanuit de richting Hoogkerk/Drachten richting Assen. Ook maken we een ondergrond voor de lus waarover het verkeer in de eindsituatie rijdt vanuit Hoogkerk/Drachten richting het centrum en Assen. Deze ondergrond bouwen we op met gewapende grond. Aan de westzijde van de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal brengen we piepschuimblokken (eps) aan. Hierop bouwen we de verbinding van de tijdelijke brug.

Volg de werkzaamheden via onze webcam, of kom een kijkje nemen op het nieuwe uitkijkpunt aan de Muntinglaan, naast ons informatiecentrum Paviljoen Ring Zuid.

FC Groningen

Zaterdagavond 12 maart trapt FC Groningen om 18.45 uur af voor een thuiswedstrijd tegen NEC. Dit kan voor meer verkeersdrukte zorgen. Groningen Bereikbaar en FC Groningen roepen de supporters op om zo veel mogelijk op de fiets naar het stadion te komen.

Reistips

Onze reistips voor komende week blijven gelijk:

  • werk thuis als dat kan;
  • zo niet, pak de fiets of het OV;
  • moet je met de auto: parkeer op een P+R-terrein aan de rand van de stad;
  • lukt dat niet: vermijd de spits en volg de omleidingsroutes rondom de stad.

Zo dragen we samen bij aan een bereikbare stad.


Lees ook: