20220310 Fase 3 header - Week 10 Raymond Bos Beeldnummer 00163

Maandag nieuwe verkeerssituatie bij start fase 5 Operatie Julianaplein

John23 maart 2022Julianaplein


Op maandag 28 maart gaan we verder met fase 5 van Operatie Julianaplein. Dan verandert er weer het een en ander voor het verkeer in de stad, vooral voor Helpman.

Sinds 11 februari werken we in hoog tempo bij het Julianaplein. We bouwen hier aan een tijdelijk Julianaplein, dat op 9 mei klaar moet zijn. De werkzaamheden liggen op schema. Het oude verkeersplein met de kruising en de verkeerslichten is inmiddels verdwenen. Een deel van het tijdelijke Julianaplein is al klaar. Dat is de baan voor het verkeer vanuit Hoogezand richting Haren-Assen en omgekeerd. Over het Noord-Willemskanaal hebben we een tijdelijke brug gebouwd voor het verkeer van en naar richting Hoogkerk/Drachten. Deze week sluiten we de tijdelijke brug aan op de A7/N7 en de A28. Maandag nemen we deze in gebruik.

220310 Fase 3 - Week 10 Raymond Bos Beeldnummer 00185
Sloopwerkzaamheden bij het Julianaplein, gezien in oostelijke richting. Foto: Raymond Bos.

Op deze film is te zien hoe het Julianaplein er nu (23 maart) uit ziet.

Werkzaamheden

In fase 5 gaan we werken aan de oostzijde van het Julianaplein. Zo gaan we aan de slag met het afbreken van de Papiermolentunnel, de tunnel voor fietsers en wandelaars tussen de Rivierenbuurt en zwembad De Papiermolen. We bouwen op deze plek ook alvast de basis voor de nieuwe Papiermolentunnel, die overigens pas in 2023 open gaat. De werkzaamheden zijn thuis goed te volgen via de webcam op onze website.

Afsluitingen

Op het Julianaplein kun je in fase 5 alleen vanuit Haren/Assen alleen richting het centrum en richting Hoogkerk/Drachten. Die beide routes zijn ook omgekeerd mogelijk.

Afbeelding 1 - Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 5

Afbeelding 2 - Tabel fase 5
Verkeersmaatregelen

In de stad nemen we tijdelijke verkeersmaatregelen (tot 9 mei 2022) om het autoverkeer niet vast te laten lopen. In Helpman zijn er drie maatregelen:

  • vanaf vrijdagochtend 25 maart om 09.00 uur is er eenrichtingsverkeer op de Goeman Borgesiuslaan in oostelijke richting;
  • op hetzelfde moment,  vrijdagochtend om 09.00 uur, draaien we de rijrichting voor auto's om in het zuidelijke deel van de Van Houtenlaan. Normaal kun je hier alleen in zuidelijke richting rijden, dus naar de Goeman Borgesiuslaan toe. Nu kun je tijdelijk alleen in noordelijke richting rijden, dus vanaf de Goeman Borgesiuslaan naar de De Savornin Lohmanlaan toe;
  • vanaf maandagochtend 28 maart om 06.00 uur geldt er eenrichtingsverkeer in de Helperzoomtunnel. Het verkeer kan hier alleen in oostelijke richting.
20220323 kaart helpman tijdelijke verkeersmaatregelen fase 5 Operatie Julianaplein v2
De tijdelijke verkeersmaatregelen in Helpman. Bij de Goeman Borgesiuslaan staat nog 'vanaf 28 maart', dit is vervroegd naar 25 maart.

Verkeer vanuit het oosten (bijvoorbeeld A7 Hoogezand) richting het centrum, kan bij knooppunt Westerbroek de Europaweg kiezen (de 'oude A7'). Vanaf daar kun je de zuidelijke ringweg nemen naar de Hereweg. De rest van de zuidelijke ringweg is in westelijke richting afgesloten.

De afsluitingen gelden niet voor fietsers en voetgangers.

Reistips

Ondanks deze maatregelen zijn in de hele stad verkeersopstoppingen mogelijk. Alleen als er duidelijk minder autoverkeer is, kunnen we de stad bereikbaar houden. De afgelopen tijd hebben veel mensen de auto laten staan. We bedanken iedereen die hieraan meewerkt. Dit helpt goed om Groningen bereikbaar te houden voor bussen en hulpdiensten.

Onze reistips voor de komende periode blijven dan ook gelijk:
• werk thuis als dat kan;
• zo niet, pak de fiets of het OV;
• moet je met de auto: parkeer op een P+R-terrein aan de rand van de stad;
• lukt dat niet: vermijd de spits en volg de omleidingsroutes rondom de stad.


Lees ook: