Vooruitblik: fase 3 en fase 4 van Operatie Julianaplein

John23 februari 2022Julianaplein


Sinds 11 februari werken we aan Operatie Julianaplein. In dertien weken bouwen we een tijdelijk Julianaplein waar het verkeer ruim twee jaar op kan blijven rijden, terwijl wij het nieuwe Julianaplein bouwen. Operatie Julianaplein bestaat uit zes fases. Vrijdag 25 februari begint fase 3, maandag 28 februari gaat fase 4 van start.

Fase 3: vrijdag 25 februari (22.00 uur) tot maandag 28 februari (06.00 uur)

In dit weekend bouwen we aan de rijbaan voor het verkeer dat vanaf het Julianaplein (uit de richting Hoogezand) richting Assen gaat. Een groot deel van deze weg hebben we in fase 2 al aangelegd. In dit weekend sluiten we dit nieuwe asfalt aan op de bestaande wegen. Ook maken we een begin met de ontmanteling van het Julianaplein.

In de video legt werkvoorbereider Stan de Jong de werkzaamheden uit.

Overlast omwonenden

Wie dicht bij het Julianaplein woont, kan overlast hebben van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld geluid van vrachtwagens, machines en het frezen van het asfalt. We werken overdag en ook in de avonduren.

Verkeershinder

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 3

In fase 3 is het hele Julianaplein afgesloten, behalve voor verkeer vanaf de A28 (uit de richting Haren/Assen) naar Hoogezand. Dit verkeer maakt gebruik van de nieuwe tijdelijke weg. Ook de route vanuit Haren/Assen naar het centrum van Groningen en andersom (via de Brailleweg) is open.

Tabel fase 3

Fase 4: maandag 28 februari (06.00 uur) tot maandag 28 maart (06.00 uur)

In fase 4, die vier weken duurt, ontmantelen we het bestaande Julianaplein. We werken op alle gearceerde stukken in de afbeelding.

20220209 plattegrond Julianaplein werkzaamheden fase 4 OJP

In het rode en het gele gedeelte ligt het accent in deze fase op slopen, in het groene deel gaan we deze fase vooral bouwen. We maken de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal klaar voor gebruik. Aan beide zijden van de brug leggen we nog een ondergrond van piepschuimen blokken. Deze delen sluiten we aan op bestaande wegen. We leggen asfalt, plaatsen lichtmasten, hangen borden op en brengen belijning aan. In fase 5 wordt de tijdelijke brug gebruikt voor het verkeer van Assen richting Drachten en omgekeerd.

In deze video vertelt werkvoorbereider Stan de Jong vwat we in fase 4 gaan doen.

Overlast omwonenden

De werkzaamheden kunnen geluidsoverlast geven voor direct omwonenden. We werken overdag en in de avond.

Verkeershinder

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 4

In de vier weken van fase 4 is op het Julianaplein alleen verkeer mogelijk van Haren/Assen naar Hoogezand en omgekeerd. Ook de route vanuit Assen naar het centrum van Groningen en andersom (via de Brailleweg) is open.

Tabel fase 4

Tijdelijk Julianaplein

Op 9 mei moet het tijdelijke Julianaplein klaar zijn. Zo ziet het er dan uit.

DEF Intekening ARZ TIJDELIJKE T_8 OKT_totaal_150DPI
Het tijdelijke Julianaplein (vanaf 9 mei 2022 in gebruik).

Laat de auto staan als dat kan

Tijdens Operatie Julianaplein (11 februari - 9 mei 2022) is het Julianaplein deels afgesloten. Dat zorgt voor ernstige verkeershinder in de gehele stad Groningen. De oproep aan iedereen is om de auto te laten staan, als dat mogelijk is. Werk thuis, reis met het OV of pak de fiets. Of maak gebruik van de P+R-terreinen aan de rand van de stad, en ga vanaf daar verder met de bus of de fiets.

Wie toch met de auto moet reizen, kan het beste zo veel mogelijk over de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg rijden. Ook daar is het extra druk, maar een route over de ringweg is vrijwel altijd sneller dan een route door de stad. Houd rekening met extra reistijd.

Reisadvies van Ask&GO

Wil je weten wat voor jou de beste route is? Stuur dan een WhatsApp-bericht naar 085 065 9091. Vermeld je vertrek- en je eindpunt, en ook wanneer je wilt reizen. Je krijgt dan van Ask&GO een reisadvies op maat.


Lees ook: