20211130 Julianaplein vanuit het zuiden header - foto Rijkswaterstaat - 0J9A3971 ARZ d.d. 30 nov 2021 (92)

Vooruitblik: fase 1 en fase 2 van Operatie Julianaplein

John9 februari 2022Julianaplein


Vrijdagavond 11 februari om 20.00 uur begint Operatie Julianaplein. In dertien weken bouwen we een tijdelijk Julianaplein waar het verkeer ruim twee jaar op kan blijven rijden, terwijl wij het nieuwe Julianaplein bouwen. Operatie Julianaplein bestaat uit zes fases. Vrijdag 11 februari begint fase 1, maandag 14 februari gaat fase 2 van start.

Fase 1: vrijdag 11 februari (20.00 uur) tot maandag 14 februari (06.00 uur)

In dit eerste weekend bouwen we aan de rijbaan voor het verkeer dat van Assen richting Hoogezand gaat. Een groot deel van deze weg hebben we de afgelopen tijd al aangelegd. In dit weekend sluiten we dit nieuwe asfalt aan op de bestaande wegen.

Overlast omwonenden

We werken het hele weekend door, ook in de avonduren. We verwijderen de oude vangrails, de barriers en de geluidsschermen en ook oud asfalt. Daarna brengen we dit alles opnieuw aan. Omwonenden kunnen overlast ondervinden van het geluid van vrachtwagens en machines. Ook het weghalen (frezen) van het asfalt maakt lawaai.

Verkeershinder

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 1

In de tabel is te zien welke richtingen op het Julianaplein in deze fase afgesloten zijn.

Tabel fase 1
X = dicht. Alle andere richtingen zijn wel open.

Fase 2: maandag 14 februari (06.00 uur) tot vrijdag 25 februari (22.00 uur)

In deze twee weken kan het verkeer vanuit Assen richting Hoogezand gebruik maken van de rijbaan die we in de eerste fase hebben aangesloten. We werken nu aan de westzijde. We gaan onder andere asfalt, fundering en zand weghalen bij de A28. Verder verwijderen we de oude hemelwaterafvoer en brengen we een nieuwe hemelwaterafvoer aan.

Overlast omwonenden

Omwonenden kunnen in fase 2 reguliere bouwhinder verwachten, zoals geluidsoverlast, licht van bouwlampen als het donker is en extra bouwverkeer. We werken alle dagen (ook in het weekend) 16 uur per dag, tussen 06.00 uur en 22.00 uur. De werkzaamheden die de meeste geluidshinder geven, proberen we buiten de avonden en de weekenden te plannen.

Verkeershinder

Groningen Bereikbaar – Faseringskaart Fase 2

In de tabel zijn de afsluitingen op het Julianaplein te zien.

Tabel fase 2
X = dicht. Alle andere richtingen zijn wel open.

Let op: afrit Hereweg is de hele periode van Operatie Julianaplein dicht vanwege de sloop van de Papiermolentunnel en de bouw van een waterkelder.

Laat de auto staan als dat kan

Tijdens Operatie Julianaplein (11 februari - 9 mei 2022) is het Julianaplein deels afgesloten. Dat zorgt voor ernstige verkeershinder in de gehele stad Groningen. De oproep aan iedereen is om de auto te laten staan, als dat mogelijk is. Werk thuis, reis met het OV of pak de fiets. Of maak gebruik van de P+R-terreinen aan de rand van de stad, en ga vanaf daar verder met de bus of de fiets.

Wie toch met de auto moet reizen, kan het beste zo veel mogelijk over de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg rijden. Ook daar is het extra druk, maar een route over de ringweg is vrijwel altijd sneller dan een route door de stad. Houd rekening met extra reistijd.

Reisadvies

Wil je weten wat voor jou de beste route is? Stuur dan een WhatsApp-bericht naar 085 065 9091. Vermeld je vertrek- en je eindpunt, en ook wanneer je wilt reizen. Je krijgt dan van Ask&GO een reisadvies op maat.


Lees ook: