canvas-Werkzaamheden_HZT_BDS_@Bouwfotografe.nl

Voortgang werkzaamheden HelperzoomtunnelHet inschuiven van Helperzoomtunnel op zaterdag 3 augustus is geslaagd. In dit artikel doen we met regelmaat verslag van de voortgang. De werkzaamheden zijn ook te volgen via onze webcam.

Update 3 aug – inschuiven tunnelbak geslaagd

Het inschuiven van de Helperzoomtunnel is geslaagd. Vanochtend vroeg om negen uur is de tunnelbak ongeveer 5 centimeter opgetild en in beweging gekomen. Na ongeveer 3,5 uur schuiven is de tunnelbak van zes miljoen kilo op z’n plek aangekomen en op de grond neergezet.

Omgevingsmanager Bert Kramer van CHP: “Het was een immense en spannende klus om deze tunnelbak van 6 miljoen kilo op z’n plek te schuiven. Alle betrokken hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, ik ben blij en opgelucht dat het is gelukt”.

Nu de tunnelbak op z’n plek ligt, gaan we vanavond en vannacht de schuifbaanconstructie meteen verwijderen. Ook al het staalwerk aan de buitenzijde van de tunnel moet worden verwijderd. Zondag brengen we waterafsluitende lagen en schermen aan en gaan we 9.500 m3 zand terugplaatsen rondom de tunnelbak.

Donderdag 8 augustus om 04.00 uur moeten de werkzaamheden zijn afgerond en rijden de eerste treinen weer.

Update 1 aug - treinvrije periode van start en afgraven spoordijk

Woensdag 31 juli is de treinvrije periode van start gegaan. In de nacht van dinsdag op woensdag reed de laatste trein over het spoor tussen Assen en Groningen Hoofdstation. Woensdag om 02.00 uur is vervolgens de treinvrije periode van start gegaan.

In de eerste nacht hebben we het spoor verwijderd. Woensdagochtend zijn we begonnen met het ontgraven van de spoordijk. Deze graafwerkzaamheden zijn woensdagnacht en donderdag overdag door gegaan en duren nog tot en met vrijdagochtend. In totaal wordt er 18.000 m3 zand ontgraven, waarvan 9.500 m3 zand weer terug geplaatst wordt, nadat de tunnelbak op z’n plek ligt.

De werkzaamheden nog beter bekijken?

Kom op vrijdag 2 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur en zaterdag 3 augustus tussen 09.00 en 13.00 uur naar de tribune. In onze mobiele informatiekeet kun je een kopje koffie of thee drinken. Ingang: Kinderwerktuin Helpman, Helperzoom 6. Let op! Bij de tribune is geen gelegenheid om te parkeren. Kom met de fiets, te voet of met de bus. Ook kun je de werkzaamheden dag en nacht volgen via de webcam.

WhatsApp Image 2019-08-03 at 12.00.51
Inschuiven tunnelbak geslaagd ©Bouwfotografe.nl
Bouwfotografe-BDHelperzoom3-12
Ontgraven spoordijk ©Bouwfotografe.nl
Bouwfotografe-BDHelperzoom3-23
Ontgraven spoordijk ©Bouwfotografe.nl
Bouwfotografe-BDHelperzoom3-10
Ontgraven spoordijk ©Bouwfotografe.nl

Extra beeldmateriaal van de werkzaamheden rondom de Helperzoomtunnel vind je hier.


Lees ook: