canvas-Vrijheidsplein Groningen _ Foto ID-3146008

Renovatie viaduct Vrijheidsplein afgerond

Judith28 juni 2019West


De renovatiewerkzaamheden aan het viaduct op het Vrijheidsplein zijn afgerond. Dit is drie weken eerder dan volgens planning verwacht. Combinatie Herepoort heeft op verschillende locaties het beton gerepareerd en het viaduct voorzien van een nieuwe coating. De delen boven de rijbanen volgen begin 2022.

De renovatie van het Vrijheidspleinviaduct is begonnen in het najaar van 2018. Van midden december tot midden maart is er niet aan het viaduct gewerkt vanwege te lage temperaturen. Van midden maart tot midden juni zijn de werkzaamheden afgerond. Komende week wordt de bouwplaats verder opgeruimd.

Ruim 2500 reparaties

Het viaduct uit 1965 had op meerdere locaties schade aan het beton. Eerst hebben we graffiti en posters verwijderd en de oude betonconservering weggestraald. Hierna is op de locaties waar dit nodig was het beton hersteld. Dit gebeurt door op de zwakke plek het beton uit te hakken, indien nodig de roest op wapening te verwijderen en vervolgens de plek te vullen met een speciale reparatiemortel. In totaal zijn op deze manier ruim 2500 locaties hersteld, met name locaties aan de onderzijde van het viaduct die door roestvorming in de constructie verzwakt waren en scheurvorming bij de ‘landhoofden’, ontstaan door strooizout. Tot slot is een nieuwe laag coating aangebracht waarmee het beton weer voor jaren beschermd is.

vrijheidsplein-collage1 (2)
Stappen van een betonreparatie

Begin 2022

De delen van het viaduct boven de rijbanen zijn nog niet hersteld. Deze worden begin 2022 uitgevoerd. Dan is namelijk de tijdelijke omleiding bij het Vrijheidsplein in gebruik en is het verkeer ter hoogte van het Vrijheidsplein iets opgeschoven (zie onderstaande afbeelding). Op deze manier zijn er voor de renovatie geen verkeersafsluitingen nodig. Ook de herstelwerkzaamheden bij de ‘landhoofden’ wordt dan uitgevoerd.

Plattegrond tijdelijk Vrijheidsplein bewerkt
De tijdelijke omleiding bij het Vrijheidsplein

15 renovaties

Binnen het project Aanpak Ring Zuid renoveert Combinatie Herepoort in totaal 15 viaducten, tunnels, onderdoorgangen en bruggen. Het viaduct op het Vrijheidsplein is de eerste grote renovatieklus die de aannemerscombinatie uitvoert. De volgende renovatie zal het viaduct Europaweg bij het knooppunt Westerbroek zijn. Hier herstelt Combinatie Herepoort een aantal kleine betonschades. De werkzaamheden aan het viaduct uit 2009 duren ongeveer een week. Deze werkzaamheden combineren we met de herindeling van het viaduct en worden uitgevoerd vanaf oktober 2019.

Headerafbeelding: Raymond Bos
Vrijheidsplein 2030
Vrijheidsplein 2013

Het Vrijheidsplein. Links de oude situatie, rechts de nieuwe. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.


Lees ook: