canvas-DSC01167

Renovatie viaduct Vrijheidsplein tussen de groene doeken

John4 oktober 2018West


Rijd je langs het Vrijheidsplein, dan kan het je bijna niet ontgaan. Onder het viaduct van de zuidelijke ringweg wordt volop gewerkt. Het midden van het plein is afgezet met groene doeken. We vroegen Vincent Velthuijs van Combinatie Herepoort wat ze aan het doen zijn.

“Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg zijn we het viaduct bij het Vrijheidsplein aan het renoveren. Dat gebeurt in verschillende fases. Drie weken geleden zijn we gestart met de eerste drie fases daarvan. We verwijderen graffiti en posters, stralen oude betonconservering weg, verwijderen en repareren beton en brengen nieuwe betonconservering aan. Momenteel zijn we bezig met het wegstralen van de oude betoncoating. Daarna kunnen we betonreparaties gaan uitvoeren. Hierbij worden eerst de losse, slechte delen en alle 2200 poreuze dekkingsblokjes verwijderd. Deze vullen we op met een specialistische mortel. Daarna brengen we een nieuwe coatinglaag aan die goed kan hechten. Daarmee is het beton weer voor jaren beschermd.”

De huidige werkzaamheden staan op de planning tot 7 december. “Dan is het werk nog niet klaar. Een deel van deze drie fases kunnen we vanwege de vereiste temperatuur en luchtvochtigheid pas na de winter uitvoeren. Dat geldt ook voor het vijzelen om opleggingen te vervangen.”

Het verkeer ondervindt geen hinder van de werkzaamheden. “We werken nu alleen aan de delen van het viaduct waar we bij kunnen zonder het verkeer te hinderen. De delen van het rijdek boven de rijstroken doen we in een veel later stadium, als er geen verkeer rijdt. Die viaductdelen gaan we dan op dezelfde manier stralen, repareren en coaten. Dan voeren we ook de resterende renovatiewerkzaamheden uit.”

DSC01166
De oude betoncoating wordt weggestraald, zodat we na de betonreparaties weer een nieuwe coating aan kunnen brengen die goed hecht. Het beton is dan weer jaren beschermd. Foto: Raymond Bos Fotografie.
DSC01182
Slechte en losse betondelen hakken we weg. Daarna vullen we deze plekken weer met specialistische mortel op speciale wijze. Foto: Raymond Bos Fotografie.
DSC01207
Met gaasdoeken houden we de straalwolken tegen, zodat deze geen hinder of gevaar voor het verkeer veroorzaken. Foto: Raymond Bos Fotografie.Vrijheidsplein 2030
Vrijheidsplein 2013

Bekijk hier de oude en de nieuwe situatie bij het Vrijheidsplein. Verschuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.


Lees ook: