canvas-Ring Groningen (59)

Voorbereidingen zomerstremming in volle gangAannemer Combinatie Herepoort en Aanpak Ring Zuid zijn druk bezig om de zomerstremming vanaf 20 juli tot 24 augustus goed voor te bereiden. Bij het afsluiten van een deel van de ringweg komt nog heel wat kijken. Voorwaarde is dat eerst de tijdelijke weg in gebruik wordt genomen. Ook moet er nog een akkoord komen van projectorganisatie Aanpak Ring Zuid op het uitvoeringsontwerp van de verdiepte ligging. En de hulpdiensten moeten hun fiat geven.

Bij de zomerstremming rijdt het verkeer vanaf het Europaplein naar het Julianaplein over de tijdelijke weg die langs de ringweg is gebouwd. De andere weghelft is gestremd, omdat er gewerkt wordt aan het intrillen van damwanden. Deze damwanden vormen het begin van de bouwkuip waarin de verdiepte ligging moet worden gebouwd.

Tijdelijke weg

Om de tijdelijke weg in gebruik te kunnen nemen, is een ´omzetweekend´ nodig. Daarin wordt de noordbaan van de ringweg afgesloten, zodat de tijdelijke weg gereed gemaakt kan worden voor ingebruikname. Combinatie Herepoort gaat de tijdelijke weg dan asfalteren, markeringen aanbrengen en een barrier en geluidsschermen plaatsen. Als dat gedaan is, gaat een team van onafhankelijke auditoren beoordelen of de weg aan alle eisen op het gebied van veiligheid voldoet. Dat gebeurt zowel bij daglicht als in het donker. Er wordt dan bijvoorbeeld bekeken of de belijning duidelijk is en of alle borden goed zichtbaar zijn. Keuren de auditoren de weg goed, dan rijdt maandagochtend om 6 uur de eerste auto over de tijdelijke weg. Het is de bedoeling dat Combinatie Herepoort deze omzetting komend weekend uitvoert. Als dat niet haalbaar is, schuift het ´omzetweekend´ een week op.

Uitvoeringsontwerp

Voordat de zomerstremming ingaat, moet Aanpak Ring Zuid nog een akkoord geven op het uitvoeringsontwerp dat Combinatie Herepoort heeft gemaakt voor de bouw van de verdiepte ligging. Want als de damwanden eenmaal in de grond zitten, kun je ze er niet eenvoudig weer uithalen als later blijkt dat de bouwkuip iets meer naar het noorden of het zuiden moet. Normaal gesproken zit er meer tijd tussen het beoordelen van het uitvoeringsontwerp en de start van de werkzaamheden. Voor deze zomerstremming is echter pas in juni toestemming gegeven, om de vertraging in de planning terug te dringen.

Hulpdiensten

Tot slot moeten ook de hulpdiensten akkoord gaan met de verkeerssituatie tijdens de zomerstremming. Met hen zijn we nog in gesprek. De gesprekken verlopen goed, maar er moeten nog wel wat puntjes op de i worden gezet.

Aanpoten

Kortom: voor zowel de aannemer als de opdrachtgever is het nog even flink aanpoten. Alle betrokkenen zien het grote voordeel van de zomerstremming in en zetten zich volop in voor het slagen ervan.


Lees ook: