canvas-JvK_20091113_tunnel_1 bijgesneden

‘Gouden’ fietstunnel nu écht definitief dicht

John20 maart 2018Zuiderplantsoen


Het is zover: op maandag 26 maart wordt de fietstunnel tussen de Meeuwerderweg en de H.L. Wichersstraat definitief afgesloten. Vanwege de winterkou van afgelopen periode werd een eerdere afsluiting uitgesteld. De afsluiting van deze fietstunnel is nodig voor de werkzaamheden aan de nieuwe zuidelijke ringweg.

Fietsers van noord naar zuid en omgekeerd kunnen nog op twee andere plekken onder de ringweg door: langs het Oude Winschoterdiep en via de Verlengde Lodewijkstraat.

plattegrond afsluiting gouden fietstunnel
In het rood de locatie van de fietstunnel. Na de afsluiting hebben fietsers twee alternatieven (groen) om onder de ringweg door te gaan: via de Verlengde Lodewijkstraat of langs het Oude Winschoterdiep.

Goudkleurig

Het fietstunneltje dankt zijn bijnaam aan de goudkleurige wandbekleding. De fietstunnel is in 2009 geopend om de nieuwe wijk De Linie beter bereikbaar te maken vanuit de Oosterpoortwijk. Om te zorgen voor een prettige en veilige tunnel, werd de Duitse architect Thomas Müller van architectenbureau Müller Reimann uit Berlijn gevraagd voor het ontwerp. In diezelfde periode ontwierp Müller het nabijgelegen appartementencomplex De Frontier (geopend in 2010). Müller is ook bekend van zijn ontwerp van de Oostwand van de Grote Markt.

Zuiderplantsoen

Op de plek van de fietstunnel gaat de zuidelijke ringweg in de toekomst ondergronds. Op het verdiepte weggedeelte wordt een nieuw park aangelegd: het Zuiderplantsoen. Fietsers rijden hier straks door het park, over de ringweg heen.

impressie Zuiderplantsoen web
Impressie van het Zuiderplantsoen, met op de achtergrond het gebouw van DUO/Belastingdienst.

Lees ook: