canvas-IMG-20171215-WA0018 waterleiding papiermolenlaan

Watervoerende buis succesvol onder ringweg doorgeschoven

John19 december 2017Julianaplein


Vrijdag 15 december is bij zwembad De Papiermolen een 70 meter lange watervoerende buis door de mantelbuis onder de zuidelijke ringweg doorgeschoven. Deze spectaculaire operatie is zonder problemen verlopen.

De watervoerende buis wordt een onderdeel van de transportleiding die vanaf het waterpompstation bij De Punt via de Hereweg naar de stad Groningen loopt. Deze transportleiding voorziet een groot deel van de stad Groningen van drinkwater. Deze waterleiding moet worden omgelegd omdat ter hoogte van de Hereweg de zuidelijke ringweg verdiept wordt aangelegd.

Aan het inschuiven van de buis gaat een lange historie vooraf. In 2016 is op deze locatie tot twee keer toe een gestuurde avergaarboring vastgelopen. Dat had waarschijnlijk te maken met de zwerfkeien die hier in de grond zitten. Begin deze maand is de boring, met een andere techniek (geslotenfrontboring), alsnog gelukt.

Nu de waterbuis op zijn plek ligt, kan hij worden aangesloten op de andere buizen die Waterbedrijf Groningen al in de grond heeft gelegd. De verwachting is dat begin 2018 de omgelegde transportleiding in gebruik kan worden genomen.


Lees ook: