canvas-Vrijheidsplein vanuit het zuidoosten

Gemeente moet 12 bomen kappen voor aanpassen riolering van Vrijheidsplein tot Hereweg

John10 februari 2016JulianapleinWest


De gemeente Groningen moet voor het aanpassen van de riolering tussen het Vrijheidsplein en de Hereweg twaalf bomen kappen. Dat blijkt uit een Bomeneffectanalyse die de gemeente heeft opgesteld. De werkzaamheden zijn nodig als voorbereiding op de ombouw van de zuidelijke ringweg. Er worden pas bomen gekapt als de Raad van State het licht voor de ombouw van de zuidelijke ringweg op groen heeft gezet en het Tracébesluit onherroepelijk is. Die duidelijkheid is er naar verwachting deze zomer.

Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg moeten er op veel plekken kabels, leidingen, rioolbuizen en rioolpersleidingen worden verlegd. Hiervoor is het vaak noodzakelijk om bomen te kappen of plantvakken te rooien. De gemeente Groningen gaat op korte termijn de riolering vanaf het Vrijheidsplein tot aan de Hereweg aanpassen. In een Bomeneffectanalyse heeft de gemeente in kaart gebracht wat de gevolgen van deze werkzaamheden zijn voor de bomen en plantvakken.

Uitgangspunt bij de werkzaamheden is het zo veel mogelijk behouden van bomen en plantvakken, bijvoorbeeld door een andere route te kiezen. Waar dat niet mogelijk is, is onderzocht of bij de werkzaamheden andere technieken kunnen toegepast, zoals boringen. Dat is niet altijd mogelijk.

Bomeneffectanalyse

In de Bomeneffectanalyse (pdf, 13 MB) voor de deelgebieden Vrijheidsplein en Julianaplein staat dat voor de werkzaamheden in totaal circa twaalf bomen moeten wijken. Voor acht hiervan is een kapvergunning noodzakelijk. Geen van deze bomen is goed verplantbaar. Daarnaast moeten in totaal zes verschillende plantvakken worden gerooid, met een totale oppervlakte van circa 135 m2. Voor circa 108 m2 is een kapvergunning nodig.

Compensatie

Alle bomen en plantvakken die verdwijnen, worden in de directe omgeving gecompenseerd. In de buurt komen dus dezelfde hoeveelheden bomen en plantvakken weer terug.

Kapvergunningen

Op basis van de Bomeneffectanalyse gaat de gemeente kapvergunningen aanvragen. Voorbehoud hierbij is de definitieve uitspraak van de Raad van State over de beroepsprocedure. Er worden geen bomen gekapt voordat het Tracébesluit onherroepelijk is.

Lees hier de brief (pdf, 7.5 MB) van het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad.


Lees ook: