Bouwer met oranje veiligheidsvest en helm bij een viaduct

Extra verkeer bij Hoogkerk door afsluitingen westelijke ringweg

Joshi24 oktober 2022


Door een noodzakelijke afsluiting van een deel van de westelijke ringweg vanaf 30 oktober 2022, wordt het tijdelijk drukker rondom Hoogkerk. De ringweg wordt tien dagen lang in noordelijke richting vanaf de A7 afgesloten om een tijdelijke weg aan te sluiten bij het Vrijheidsplein. In zuidelijke richting is dan nog maar één rijstrook beschikbaar.

Afgesloten wegen

Van zondag 30 oktober 22.00 uur tot woensdag 9 november 06.00 uur is een deel van de westelijke ringweg afgesloten voor verkeer richting het noorden (richting Vinkhuizen/Zuidhorn). Het gaat om het gedeelte vanaf het Vrijheidsplein tot afrit 18 Zeeheldenbuurt (Peizerweg). Vanwege het herfstweer kan het gebeuren dat de werkzaamheden niet op tijd klaar zijn. Dan wordt de afsluiting verlengd tot vrijdagavond 11 november.

Voor het verkeer op de westelijke ringweg in zuidelijke richting is tussen de oprit van de Peizerweg en het Vrijheidsplein in deze periode één rijstrook beschikbaar. Behalve in de eerste nacht, dan is ook dit gedeelte dicht. Dat is dus in de nacht van zondag 30 oktober op maandag 31 oktober (van 19.00 tot 06.00 uur). De beschikbaarheid van slechts één rijstrook duurt zeker tot en met het voorjaar van 2024.

Omleidingen via Hoogkerk

Verkeer uit de richting Drachten wordt omgeleid via Hoogkerk en het Hoendiep. Dat betekent dat met name Hoogkerk, maar ook de Buitenhof, Gravenburg en Vinkhuizen veel meer verkeer te verwerken krijgen dan normaal gesproken.

Verkeer richting het zuiden (Vrijheidsplein) kan nog wel gebruikmaken van de westelijke ringweg, maar wordt vanaf de oprit Zeeheldenbuurt over één rijstrook geleid en moet dus rekening houden met meer drukte en extra reistijd, vooral tijdens de ochtend- en avondspits. Het verkeer rijdt hier naar verwachting tot het voorjaar van 2024 over één rijstrook. Dat betekent waarschijnlijk dat veel meer stadsverkeer het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan gaat kiezen in plaats van de ringweg, waardoor dit een drukkere route wordt.

Verkeer uit andere richtingen wordt omgeleid via de overige ringwegen.

Omleidingen bietenverkeer

Vanwege deze werkzaamheden aan de ring Zuid zal het bietenverkeer van en naar Cosun Beet Company dit najaar regelmatig gebruik moeten maken van de route langs de Johan van Zwedenlaan. Hieronder vindt u een overzicht van de stremmingen voor zover nu bekend. Combinatie Herepoort en verkeersdienst Groningen Bereikbaar houden goed contact met Cosun Beet Company over de verwachte werkzaamheden en gevolgen daarvan voor het bietenverkeer de komende maanden. Actuele informatie over de stremmingen vindt u op groningenbereikbaar.nl.

  • Vrijdag 28 oktober 2021 22:00 - maandag 1 november 2021 05:00
  • Weekendstremming N7 noordbaan (Julianaplein - Vrijheidsplein) bietenverkeer over Johan van Zwedenlaan vanaf A28 overdag
  • Zondag 30 oktober 19:00 uur - woensdag 9 november 06:00 uur
  • Afsluiting Ring West, bietenverkeer over Johan van Zwedenlaan
  • Vrijdag 5 november 2021 22:00 - maandag 8 november 2021 06:00
  • Weekendstremming A28, bietenverkeer over Johan van Zwedenlaan vanaf A28 overdag
  • Vrijdag 26 november 2021 22:00 - maandag 29 november 2021 05:00 (reserve)
  • Weekendstremming N7 noordbaan (Julianaplein - Vrijheidsplein)

Werkzaamheden

Het Vrijheidsplein, het grote verkeersplein bij de Gasunie, wordt in de toekomst ongelijkvloers. De verschillende verkeersstromen hoeven elkaar dan geen voorrang meer te verlenen. De bouw van het nieuwe Vrijheidsplein is al enige tijd gaande.

Eind oktober beginnen we met het aansluiten van een tijdelijke verbindingslus bij het Vrijheidsplein. Hiervoor moeten we de westelijke ringweg tijdelijk afsluiten vanaf het Vrijheidsplein De nieuwe verbindingslus bij het Vrijheidsplein gaat onder de net aangelegde verbindingsboog bij het Mercure Hotel door. Om deze verbindingslus aan te kunnen sluiten, zijn graafwerkzaamheden nodig, storten we puin en leggen we asfalt. Daarna sluiten we de verbindingslus aan op een tijdelijke weg die loopt op de plek van het fietspad langs de westelijke ringweg.

Ook de situatie bij de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza) gaat veranderen. Omdat het verkeer op het Vrijheidsplein straks op verschillende niveaus rijdt, moet de Ring West ter hoogte van de Leonard Springerlaan worden verhoogd. De verkeerslichten op de ringweg verdwijnen hier. Er komen op- en afritten van en naar de Leonard Springerlaan. De ombouw van het Vrijheidsplein duurt nog tot het voorjaar van 2024 met afsluitingen en verkeershinder tot gevolg.

Veiligheid en fietsen

Vanwege de drukkere wegen rondom uw wijken, vragen wij u om extra op te letten in het verkeer. Met name op fietsende kinderen en bij rotondes. De zuidelijke wegen in de stad zijn allemaal in ontwikkeling en dat betekent dat er voor iedereen veel overlast is. Mocht u in staat zijn zelf de fiets te nemen, dan is dat de beste optie om u in de stad te verplaatsen. Want een nieuwe ring; dat doen we samen!

Meer informatie

Hoogkerk en de daaromheen liggende wijken ervaren op dit moment de grootste impact van onze werkzaamheden. Afrit richting Hoogkerk is nog tot eind november gesloten en de onderdoorgangen van en naar Peize zijn ook al gedeeltelijk gesloten (geweest). Wij begrijpen dat dit vervelend voor u is als u afhankelijk bent van de autoroutes. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd terecht in ons informatiepaviljoen aan de Muntinglaan 2. Wilt u een overzicht van alle omleidingsroutes dan kunt u terecht bij www.groningenbereikbaar.nl/ringwest.


Lees ook: