canvas-JvK_20140220_JanVanselm_1

‘Samen houden we het noorden mobiel!’

John27 februari 2014


Je hebt handen en ogen vrij terwijl je naar de plaats van bestemming wordt gebracht. Dat is het voordeel van het openbaar vervoer. Bussen spelen een belangrijke rol tijdens de bouwfase van het project Aanpak Ring Zuid en daarna. Het OV-bureau Groningen-Drenthe heeft meegedaan in de ontwerpfase en gaat eraan bijdragen dat Groningen tijdens de bouwfase bereikbaar en in beweging blijft. Jan van Selm vertelt ons hier meer over.

Jan van Selm is de directeur van het OV-bureau Groningen-Drenthe. Dit is een dochterorganisatie van de provincie Groningen, de gemeente Groningen en de provincie Drenthe. Namens hen zorgt het OV-bureau Groningen Drenthe voor goed openbaar (bus)vervoer in beide provincies. Daarvoor worden contacten onderhouden met andere organisaties die hier belang bij hebben, waaronder Aanpak Ring Zuid.

Ontwerpfase

OV-bureau Groningen-Drenthe heeft meegedaan in de ontwerpfase van de zuidelijke ringweg. In het ontwerp is het belangrijk dat mensen ook met de bus altijd op een goede en snelle manier op plekken als het station, de Grote Markt en het UMCG kunnen komen. “Bijvoorbeeld: hoe ziet een afrit eruit en hoe kunnen we ervoor zorgen dat bussen kunnen doorrijden wanneer de toegang naar de afrit wordt verhinderd door een file?”, zegt Van Selm. “We zoeken naar mogelijkheden om in zo min mogelijk minuten op en van een afrit te komen. En we willen ervoor zorgen dat er zo min mogelijk fout kan gaan. We zoeken naar een vloeiende en gegarandeerde doorgang. Dan zijn zowel wij als de reizigers blij.”

Uitvoeringsperiode

Bussen gaan ook een belangrijke rol spelen tijdens de bouwfase van de zuidelijke ringweg. “We hebben afgesproken dat we ervoor zorgen dat in de bouwfase alle plaatsen in de regio via het openbaar vervoer verbonden blijven. Daarnaast kunnen wij ‘part of the solution’ zijn. Als mensen weten dat bussen ze snel en gemakkelijk naar de plek van bestemming kunnen brengen, laten ze wellicht de auto staan. Dan gaan ze met het openbaar vervoer en met de fiets. En dan krijgen we precies wat we willen tijdens de werkzaamheden: minder auto’s op de weg.”

Kleurrijke bussen

Sinds kort rijden er nieuwe Q-link-bussen door Groningen. Deze hebben drie kleuren: blauw, paars en oranje. Deze bussen, een alternatief voor de tram die niet doorging, zorgen voor een betere verbinding tussen de regio en de stad. “We hebben voor kleuren gekozen omdat trams in het buitenland ook vaak herkenbaar zijn aan een kleur. Je weet dat de blauwe bussen je bijvoorbeeld naar de Grote Markt zullen brengen. Mensen kunnen tegen hun kind zeggen: ‘de blauwe bus brengt je naar huis’. Door de bussen nu alvast te laten rijden, kunnen mensen daar aan wennen. Ik hoop dat veel mensen gaan ontdekken dat het heel fijn is om met de bus te reizen. Je hebt je ogen en je handen vrij, dat is in de auto niet zo.”

Afstemming

Van Selm is heel blij met de goede afstemming tussen de partijen. Aanpak Ring Zuid zorgt ervoor dat er genoeg wegen vrij zijn tijdens de bouwfase, zodat de bussen erlangs kunnen. Het OV-bureau zorgt voor aantrekkelijke snelle bussen met wifi. Uiteindelijk willen alle partijen hetzelfde: de samenleving in het noorden op een goede manier mobiel houden.


Lees ook: