20211214 header webcam tenten op rijbaan

Slimme vraag: waarvoor zijn de witte tenten op de ringweg bij het Vrijheidsplein?

John14 december 2021West


Nee, we zijn geen camping begonnen op de ringweg. Toch staan er op de ringweg ter hoogte van het Vrijheidsplein sinds enkele dagen meerdere tenten naast elkaar. Waar is dat voor?

We zijn op het noorddek van de rijbaan bezig met het versterken van de bestaande betonconstructie van het viaduct. Dat doen we door koolstofvezels op het beton aan te brengen. Koolstofvezelwapening is heel dun, licht in gewicht, maar tien keer sterker dan staal. Bij het aanbrengen van de vezels gebruiken we epoxyhars. Dit is een soort lijm die uit twee delen bestaat: de hars en de verharder. Na het mengen van deze delen ontstaat er een chemische binding tussen de twee componenten, waarna de vloeibare epoxy hard wordt.

Om te kunnen werken met epoxyhars hebben we droge en warme omstandigheden nodig. Nu is het buiten te koud en te nat. Daarom hebben we een soort tenten neergezet op de plekken waar we werken. Die tenten zorgen voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Voordat we later gaan asfalteren, brengen we eerst nog 30 mm beton/gietmortel aan over de koolstofwapening. Dit beschermt de wapening tegen de hitte van het verse asfalt.

De tenten blijven naar verwachting nog tot in januari op het noorddek staan. Op het zuiddek hebben we de koolstofvezelbewapening afgelopen zomer al aangebracht, toen het warm weer was. Deze extra wapening is alleen nodig op de zwaarst belaste delen in de constructie. De rest van de constructie is voldoende sterk om nog minimaal 30 jaar mee te kunnen.

Deze werkzaamheden maken deel uit van deelproject Ombouw Vrijheidsplein. Volg de werkzaamheden bij het Vrijheidsplein op onze webcam.


Lees ook: