20210725 - header LR - Inhijsen dek Laan Corpus Den Hoorn - Beeldnummer - 206-22 - foto Raymond Bos

Slimme vraag: waarom zijn bij het viaduct bij Laan Corpus den Hoorn twee verschillende bouwmethodes toegepast?

John29 september 2021West


Het viaduct bij Laan Corpus den Hoorn is zowel aan de noord- als aan de zuidzijde aangepast voor de aanleg van extra rijstroken. Deze beide zijden zijn gebouwd via twee totaal verschillende bouwmethoden, merkte een regelmatige passant op. Waarom is dat?

De vragensteller heeft gelijk. De overspanning voor de noordzijde (en een smal deel van de zuidzijde) is in het Stadspark aan de Jan Evert Scholtenlaan voorgebouwd. In juli zijn deze delen op hun plaats gelegd. De overspanning voor de zuidzijde bestaat uit kant-en-klare (prefab) betonnen liggers.

Uitvoerder Sijbren Oenema van Combinatie Herepoort legt uit dat het eigenlijk twee heel verschillende uitbreidingen zijn. “Aan de noordzijde hebben we de afrit gebouwd voor verkeer vanaf het Julianaplein. Hiervoor moesten we het bestaande viaduct verbreden. Deze verbreding bestond uit twee delen. Deze hebben we op een voorbouwlocatie gemaakt en daarna op hun plek gereden. Aan de zuidzijde moest voor de nieuwe afrit naar de N370 een compleet nieuw viaduct worden gebouwd. Daarbij was het eenvoudiger om te kiezen voor prefab liggers. Daar wordt in stedelijk gebied vaker voor gekozen, omdat je hiervoor geen ondersteuningen hoeft op te bouwen.”


Lees ook: