Julianaplein - Maaslaan

Slimme vraag: Hoeveel rijstroken komen er op de zuidelijke ringweg?Langzamerhand wordt het steeds meer zichtbaar hoe de nieuwe zuidelijke ringweg eruit komt te zien. Althans, waar hij komt te liggen. In het Paviljoen Ring Zuid staat een prachtige maquette van het project waar bezoekers de nieuwe situatie alvast helemaal kunnen bekijken. Een vraag die vaak voorbij komt, is hoeveel rijstroken er op de nieuwe zuidelijke ringweg komen. Slimme vraag! Hier komen de antwoorden, want het verschilt per gedeelte.

Van Hoogkerk tot aan Groningen-West

Vanaf de oprit Hoogkerk tot afrit Ring-West/Groningen-West bestaat de rijbaan van de A7 in de eindsituatie uit twee rijstroken en één lange weefstrook (de invoegstrook van oprit Hoogkerk gaat over in de uitvoegstrook van afrit Ring-West/Groningen-West).

Van Groningen-West tot aan het Julianaplein

Vanaf de oprit Groningen-West bestaat de rijbaan van de N7 uit drie rijstroken, vanaf de verbindingsboog vanaf de westelijke ringweg komt er een weefstrook die over gaat in afrit Groningen-Centrum. Van de drie resterende rijstroken op de N7 gaat de rechter rijstrook ter hoogte van knooppunt Julianaplein over in de verbindingsboog richting Assen, de andere twee rijstroken gaan rechtdoor richting Hoogezand.

RingZuid-Vrijheidsplein-2030
Een visualisatie van het Vrijheidsplein in 2030. Hier zie je de drie rijstroken goed liggen.

Van het Julianaplein tot het Vrijheidsplein

Vanaf het Julianplein bestaat de rijbaan van de N7 kortstondig uit vier rijstroken, tot aan het Vrijheidsplein waar nog een vijfde rijstrook erbij komt. Bij het Vrijheidsplein gaan de twee rechter rijstroken over in verbindingsboog richting de westelijke ringweg. De drie linker rijstroken gaan door tot aansluiting Hoogkerk.

Van het Vrijheidsplein tot aan Hoogkerk

Na het Vrijheidsplein komt een weefstrook erbij, doordat de verbindingsboog vanuit de westelijke ringweg aansluit op de N7, de weefstrook gaat over in de nieuwe afrit Groningen-West. De rijbaan van de A7 blijft na afrit Groningen-West uit drie rijstroken bestaan. Na afrit Hoogkerk wordt de rijbaan van de A7 versmald naar twee rijstroken.

Hoeveel rijstroken komen er op het Julianaplein?

Bij het Julianaplein gaan de rijbanen over elkaar heen lopen. Het verkeer hoeft in de eindsituatie niet meer te wachten voor een stoplicht. De meeste richtingen krijgen twee rijstroken. De verbinding van Drachten naar Assen krijgt één rijstrook net zoals de afrit Groningen-Centrum.

RingZuid-Julianaplein-2030
Een visualisatie van het Julianaplein in 2030.

Hoeveel rijstroken komen er in de verdiepte ligging?

Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep gaat de zuidelijke ringweg onder de grond. Bovenop de weg komen drie ‘deksels’, met daar bovenop een nieuw park: het Zuiderplantsoen. Dit stuk van de zuidelijke ringweg krijgt per rijbaan vier rijstroken.

Zuiderplantsoen en Julianaplein
Het zuiderplantsoen met de verdiepte ligging zoals het in de eindsituatie eruit komt te zien.

Hoeveel rijstroken komen er in de verdiepte ligging tot aan Euvelgunne?

Zoals gezegd zijn er bij de verdiepte ligging vier rijstroken per rijbaan. De rijbaan richting Euvelgunne blijft tot de oprit bij Kieler Bocht vier rijstroken. Twee rijstroken lopen naar de afrit bij de Stettinweg. De andere twee gaan rechtdoor. Na de oprit Kieler Bocht blijven er drie rijstroken over tot aan Euvelgunne.

Hoeveel rijstroken komen er in de verdiepte ligging vanaf Euvelgunne?

De andere kant op zit het net even anders. Bij Euvelgunne zijn er tot aan de Stettinweg vier rijstroken. Daarna gaat dit tot aan de verdiepte ligging naar drie rijstroken. Bij de verdiepte ligging zijn er weer vier rijstroken beschikbaar vanwege de oprit van de Europaweg.


Lees ook: