20210438 LR header - Duikers bij Winschoterdiep - Beeldnummer - 119-18 - foto Raymond Bos

Slimme vraag: wat doen de duikers precies bij het storten van het onderwaterbeton?

John23 december 2021


Aan de oostzijde van het spoor bouwen we de verdiepte ligging met behulp van onderwaterbeton. Bij het storten van het beton in het water zetten we ook duikers in. Zij gaan in volledige duikuitrusting het water in. Wat doen zij precies?

Onderwaterbeton wordt gebruikt bij ‘nat ontgraven’. Dat houdt in dat we de waterdichte bouwkuip vol laten lopen met water en dan de natte grond ontgraven. In ons geval gaat dat om zand. We zuigen het zand op en verpompen dit naar een bassin, waar het zand naar de bodem zakt. Het water gaat weer terug naar de bouwkuip. Als de bouwkuip op de juiste diepte is, verlengen we de ankerpalen om het beton met de ankers te verbinden. Daarna strooien we grind op de bodem om te voorkomen dat er slib in de betonvloer komt. Meer over het werken met onderwaterbeton lees je in ons artikel Werken met onderwaterbeton? Hoe dan?

Taken

Tijdens het storten van het onderwaterbeton hebben de duikers verschillende taken. Ze controleren onder water hoe het onderwaterbeton erbij ligt, hoe ver het wegstroomt en of er geen slib aanwezig is. Ook brengen ze sensoren aan waarmee wij de sterkteontwikkeling van het beton volgen. Zo weten we precies hoever het beton is uitgehard als we het water gaan wegpompen.

Hoogte

De duikers zetten we niet zozeer in voor de controle van de hoogte van het onderwaterbeton, want dit doen we op een andere manier. Hiervoor gebruiken we roterende lasers, die we op de juiste hoogte en met de juiste helling instellen. De ontvanger van deze laser zetten we vast op de ‘betondobber’. Dat is de pijp waar we de beton doorheen pompen, met onderaan een grote schotel die op de bovenkant van het onderwaterbeton drijft. Zo kunnen we op de ontvanger aflezen hoeveel hoger het beton nog moet. Als het beton op de juiste hoogte is, verplaatsen we de betondobber naar een stukje verderop. We werken daarbij in banen van zuid naar noord en omgekeerd. Dit proces herhaalt zich totdat de gehele bodem van de kuip voorzien is van een gelijkmatige laag beton op de juiste hoogte.

Lees ook het interview met duiker Edwin Hooghiemstra: ‘Onder water ben je als duiker alleen. Dat is leuk, maar in het begin ook spannend’.

20210607_JvK_Edwin_04
Duiker Edwin Hooghiemstra. Foto: Jeroen van Kooten.

Lees ook: