20220330_JvK_Wilco Gusting_016

Voorman-timmerman Wilco Gustin: "Als het Vrijheidsplein klaar is, laat ik mijn gezin zien wat we hier gebouwd hebben"

Kim22 april 2022West


Als voorman-timmerman timmert Wilco Gustin letterlijk en figuurlijk aan de weg. Samen met z'n bouwteam werkt hij aan de vier kunstwerken op het Vrijheidsplein. Een viaduct, brug, tunnel en wegverbreding: Wilco is van alle markten thuis.

06.30 uur

De eerste merels zingen Wilco vrolijk toe als hij de bouwplaats op rijdt. Zelf is hij ook een vroege vogel. In de grote keet knipt hij het licht aan en drukt op het knopje zodat de koffie begint te pruttelen. "Geen werkdag zonder koffie", lacht hij.

07.00 uur

Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Op de bouwplaats verdelen de timmermannen zich over de vier projecten. Wilco maakt z'n rondje om te horen of er nog vragen of problemen zijn. "Ik houd in de gaten of alles loopt zoals het moet lopen", vertelt hij tijdens de wandeling. "Op dit moment werken we met een man of tien en timmer ik af en toe zelf ook mee. Binnenkort komen er flink wat collega’s bij. Dan houd ik vooral de grote lijnen in de gaten."

09.30 uur

Tijd voor koffie. De tafels in de schaftkeet vullen zich met broodtrommeltjes en koffiebekers. Van Fries, Gronings en Drents tot Pools, Engels en Duits: de spreektalen zijn al net zo divers als de timmermannen zelf.

11.00 uur

Wilco wordt door collega’s gevraagd om mee te denken over de hoogte van de sparingen in het viaduct. "Hier komt later het wegdek op te liggen, dus dit is precisiewerk", legt hij uit. "Samen met de jongens bekijk ik de tekeningen en wisselen we ideeën uit hoe we dit het beste kunnen uitvoeren. Het moet straks natuurlijk precies passen."

12.30 uur

Lunch. Samen met z'n vaste timmermaat heeft Wilco de grootste lol in de schaftkeet. "Wij werken al heel wat jaren samen. Inmiddels zijn we een soort van komisch duo geworden", knipoogt hij.

14.00 uur

Opnieuw loopt Wilco z'n rondje langs alle vier projecten op het Vrijheidsplein. Bij het viaduct controleert hij de bewapening voor het storten van het beton. "Als het beton eenmaal is gestort, kun je er niets meer aan veranderen. Alles moet dus van tevoren goed zijn gecontroleerd. Ook dit soort kwaliteitscontroles horen bij mijn takenpakket."

15.00 uur

Wilco maakt een ritje naar het magazijn om lasers en hoeklatten op te halen. "Ook het toiletpapier en de zeep zijn bijna op. Zelfs dat regel ik voor de jongens", grijnst hij.

15.45 uur

Tijd om op te ruimen. Wilco doet een laatste rondje langs de vier projecten om te peilen of zijn team morgen weer verder kan met de werkzaamheden. Om 16.00 uur zit zijn werkdag er officieel op, maar samen met de uitvoerder neemt Wilco de laatste planning voor morgen door.

16.30 uur

Trots rijdt Wilco van de bouwplaats en kijkt nog even in de achteruitkijk spiegel naar de vorderingen op het Vrijheidsplein. "Wanneer alles straks klaar is, neem ik mijn vrouw en kinderen mee om te laten zien wat we hier op deze kleine postzegel voor elkaar hebben gebokst. Ik ben er echt enorm trots op."


Lees ook: