Op 23 en 24 januari hebben we informatiebijeenkomsten gehouden in het Poortershoes over het Zuiderplantsoen. De bezoekers over het algemeen positief en enthousiast over de inrichting van het nieuwe park. Tijdens de bijeenkomst zijn enorm veel vragen gesteld. Op de meeste konden we direct een antwoord geven. Het antwoord op de andere vragen hebben we uitgezocht. Hieronder een selectie.
Waarom bestaat het centrale pad door het Zuiderplantsoen voor voetgangers en fietsers uit één rijbaan? Waarom is er niet een stoep voor voetgangers?
Bij het ontwerp voor het pad door het Zuiderplantsoen is bewust niet voor een straatinrichting gekozen, maar voor een parkinrichting. Daarbij past dat fietsers en voetgangers de rijbaan delen. Hiervoor hebben we het pad extra breed gemaakt, namelijk 5,5 meter. We verwachten dat dit genoeg ruimte biedt. Deze inrichting wordt vergelijkbaar met de Concourslaan door het Stadspark.

Als je nu in de Esperantotunnel kijkt, dan lijkt het fiets-/voetpad wel erg breed. Klopt dat wel?
Wat je nu nog ziet in de tunnel, is de vloer van de constructie. Deze loopt van damwand tot damwand. Dit doen we om een waterdichte afsluiting te verkrijgen. Op de vloer komt het fiets- en voetpad. In de tunnel is het pad straks 5,5 meter breed, net als in de rest van het park. In de tunnel komt aan weerszijden van het pad een schuin talud met begroeiing omhoog.

Komt er ook een fietsgoot langs de trappen van de Esperantotunnel?
Nee, in het ontwerp is geen fietsgoot langs de trappen opgenomen. De trappen zijn bedoeld als extra in- en uitgang van het park voor de voetgangers. Fietsers kunnen het park in en uit via de toeritten van de tunnel.

Hoeveel bomen worden er gekapt voor de aanleg van het Zuiderplantsoen?
We hebben een vergunning gekregen voor het weghalen van één boom. Deze staat op de plek waar de toegang tot het park moet komen voor bewoners van de Herewegbuurt, in het verlengde van de Sterrebosstraat. We gaan deze boom pas kappen wanneer de vergunning hiervoor definitief is.
In het ontwerp staan ook bomen met een vierkante kruin. Waarom? En waar komen die?
Deze bomen waren bedoeld als verwijzing naar het oorspronkelijke Sterrebos. Zulke bomen waren destijds 'in de mode'. We hebben besloten deze ‘blokbomen’ niet in het Zuiderplantsoen te plaatsen. Hiervoor zouden andere bomen moeten wijken. Daarvoor hebben we geen vergunning gekregen.

Meer informatie over het Zuiderplantsoen kun je vinden op de pagina Ontwerp Zuiderplantsoen.
Heb je ook een vraag over het Zuiderplantsoen? Stel hem in de reacties hieronder.

Wil je geen nieuws missen?
Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Lees ook:
Vrijdag 28 maart aan het eind van de middag gaat het fietspad langs het Noord-Willemskanaal deels weer open. Het gaat om het stuk tussen de Muntingbrug en de fietsoversteek.

In de nacht van maandag 31 maart op dinsdag 1 april gaan we nieuwe lussen in het asfalt aanbrengen bij Hoogkerk. Hiervoor moeten we gleuven in het asfalt slijpen. Deze geluiden kunnen in de omgeving te horen zijn. De werkzaamheden duren twee uur.
Het wegdek van de Waterloolaan tussen de Hereweg en de Verlengde Oosterweg heeft op een aantal plekken last van spoorvorming. Op dit deel van de Waterloolaan doen we de bestrating opnieuw. De straat is hiervoor dicht van 31 maart tot en met 11 april.