20240414 GB21 p08 foto hoofdingang umcg - SV 2021 1221 GB UMCG-2662 header

Aangepaste dienstregeling voor bussen tijdens Operatie Ring Zuid

John14 maart 2024


Ook het busverkeer past zich aan tijdens Operatie Ring Zuid. Op 31 maart gaat een nieuwe dienstregeling van Qbuzz in. Vanaf dan gaan er meer bussen rijden vanaf de P+R-terreinen en vanaf station Zuidhorn. Ook zijn er extra ritten op de buslijnen waar veel passagiers worden verwacht. Bijzonder is dat in de hele dienstregeling meer ‘reservetijd’ wordt ingebouwd, zodat de bussen minder snel een vertraging oplopen.

Tijdens Operatie Ring Zuid kan het verkeer in de stad Groningen muurvast komen te staan. Dat is vervelend voor automobilisten, maar zeker ook voor het busverkeer. Voor de bus kan een kleine vertraging al grote gevolgen hebben. Passagiers willen hun overstap halen en de chauffeurs hebben recht op pauzes en moeten op tijd weer beschikbaar zijn om een andere bus te besturen. Bovendien hebben de elektrische bussen tijd nodig om weer op te laden.

Opknippen

Om dit soort ongemakken te voorkomen, wordt de dienstregeling aangepast. Bussen krijgen langer de tijd om hun route af te leggen, zodat de kans groter is dat ze op tijd aankomen. Ook worden buslijnen op langere trajecten opgeknipt. Een voorbeeld is lijn 10, die normaalgesproken vanaf P+R Hoogkerk via het Hoofdstation naar de Korreweg gaat. Straks stopt deze bus op het Hoofdstation en rijdt een andere bus de rit vanaf het Hoofdstation naar de Korreweg. Komt de eerste bus te laat aan, dan kan de tweede bus toch op tijd vertrekken. Zo werkt een vertraging minder snel in het hele netwerk door.

P+R

Verder gaan er extra bussen rijden vanaf de vijf P+R-terreinen aan de rand van de stad. Dat sluit aan bij het advies aan automobilisten om te parkeren op een P+R-terrein en vanaf daar met de bus of de fiets verder te reizen. De extra bussen rijden tijdens de ochtend- én de avondspits.

Zuidhorn

Een andere aanpassing is dat er extra bussen gaan rijden vanaf station Zuidhorn. Op dit station maakt tijdens Operatie Ring Zuid de sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen een extra tussenstop. In de ochtend kunnen studenten uit Fryslân hier uitstappen en de bus richting Zernike nemen. Zo zijn er minder passagiers die vanaf het Hoofdstation de bus moeten nemen. Deze oplossing is mogelijk door een bijzondere samenwerking tussen Arriva en Qbuzz.

Video

In de video hieronder geven Jorn van der Scheer (OV-bureau Groningen Drenthe) en Pim Diekstra (Qbuzz) een uitleg over de nieuwe dienstregeling.
Operatie Ring Zuid: laat de auto staan als dat kan

Met Operatie Ring Zuid geven we de ringweg terug aan Groningen. Vanaf 22 maart tot 2 september verbinden we het Vrijheidsplein, het Julianaplein, de verdiepte ringweg en het Europaplein aan elkaar. Dit brengt veel wegafsluitingen met zich mee. Om te voorkomen dat het verkeer in de stad stil komt te staan, vragen we iedereen in Groningen zijn reisgedrag aan te passen.

  • Laat de auto staan als het kan.
  • Pak de fiets of neem bus of trein.
  • Moet je echt met de auto, blijf dan uit de spits.
  • Check je route voor vertrek en houd rekening met extra reistijd.

Banner nieuwsbrief ORZ

Titelfoto: Siese Veenstra


Lees ook: