240216_Laatste_betonstort_van_verbindingsoog_Raymond_Bos_Beeldnummer_07177_1

Laatste betonstort verbindingsbogen markeert mijlpaal voor nieuwe Julianaplein

Marloes19 februari 2024Julianaplein


Afgelopen vrijdag hebben we op het nieuwe Julianaplein na anderhalf jaar inspanning en toewijding een mijlpaal bereikt die het vieren waard is: het betonwerk van de laatste verbindingsboog is voltooid. We eindigden het betonwerk met beton voor de borstwering van de toekomstige verbindingsboog voor verkeer van Assen naar Drachten. Daarmee zijn beide verbindingsbogen op het Julianaplein qua betonwerk helemaal klaar. De komende weken werken we aan het afronden van de bogen.

Hoofduitvoerder van het Julianaplein, Friso Jongeneel, is trots op het werk wat ze met z'n allen hebben neergezet. “In augustus 2022 begonnen we met het storten van de eerste vloeren. Tegen kerst lagen er al acht vloerlagen klaar. En nu, bijna anderhalf jaar later, zijn beide tunnels voltooid qua betonwerk. Een mooie mijlpaal om bij stil te staan. We gaan de goede kant op", vertelt Friso. Samen met een aantal collega’s keek hij toe hoe de laatste liters beton werden gestort.

240216_Laatste_betonstort_van_verbindingsoog_Raymond_Bos_Beeldnummer_07173_1
Samen met een aantal collega's kijkt Friso Jongeneel toe hoe de laatste liters beton worden gestort

Wat staat er nog op de planning?

Nu het betonwerk klaar is, hebben we nog een aantal stappen te gaan voordat de tunnel helemaal afgerond is. In de komende weken richten we ons op het verwijderen van ondersteuningsmateriaal en rijden we de bekisting eruit. Deze week gaan we aan de slag met de verlichting en de technische installaties. Denk aan cameramasten om het verkeer veilig door de verbindingsboog te laten gaan. We maken de putten en afwatering gereed en daarna draaien we barriers (tussenmuurtjes). En over twee of drie weken starten we met het asfalteren van de weg door de verbindingsboog van Assen naar Drachten.

Ook op andere plekken van het Julianaplein richten we ons op de laatste werkzaamheden. Deze verwachten we in de week van 18 tot 22 maart af te ronden, zodat tijdens Operatie Ring Zuid het Julianaplein aangesloten kan worden. Vanaf de meivakantie zal het eindelijk mogelijk zijn om voor het eerst door de tunnel van Assen (A28) richting Drachten (A7) te rijden.

240216_Laatste_betonstort_van_verbindingsoog_Raymond_Bos_Beeldnummer_07182
Het laatste beton wordt gestort voor de borstwering van de toekomstige verbindingsboog Assen naar Drachten

Kijk mee

Bekijk hier beelden van de laatste betonstort.


Lees ook: