240213_Bomen_planten_Julianaplein_Raymond_Bos_Beeldnummer_00172_1

Eerste bomen verfraaien nieuwe Julianaplein

Marloes15 februari 2024Julianaplein


Op dinsdag 13 februari is er met het aanplanten van de allereerste bomen op het Julianaplein een mooie stap gezet naar een groener Julianaplein. Het grootste en drukste verkeersknooppunt van Noord-Nederland wordt straks een groene entree van de stad Groningen.

Een paar weken geleden is er op het Julianaplein een grote schuine helling (talud) aangelegd bij de ingang van de toekomstige verbindingsboog voor verkeer van Hoogezand naar Assen. Deze helling bedekken we met een leeflaag van een speciaal mengsel met 25 verschillende kruidensoorten. Deze leeflaag zorgt er niet alleen voor dat het talud in korte tijd mooi groen wordt, maar door de snelle kieming gaat hij ook erosie tegen. Vorige week hebben we de boomplantvakken aangelegd, zodat deze week de eerste bomen geplant konden worden. Volgende week zul je het talud lichtgroen zien kleuren door de leeflaag.

240213_Bomen_planten_Julianaplein_Raymond_Bos_Beeldnummer_00209_1
Het aanplanten van bomen op het nieuwe Julianaplein. Foto: Raymond Bos.

In de zorgvuldig gegraven gaten hebben we afgelopen dinsdag de eerste 24 bomen geplant en vastgezet aan palen. De bomen bestaan voornamelijk uit loofbomen, met hier en daar een accent van naaldhout. Dankzij deze diversiteit zijn de bomen minder kwetsbaar als er een plaag of ziekte opspeelt. Bovendien draagt deze mix bij aan een onderscheidend beeld ten opzichte van de ringweg, waar uitsluitend iepen staan.

De eerste boom werd symbolisch geplant met een indrukwekkende schep van maar liefst 2 meter lang. 'Groots gereedschap voor een groots project', zoals de mannen treffend opmerkten.

IMG_6686
De eerste boom werd met een extra grote schop geplant. Foto: Aanpak Ring Zuid.

In de komende weken zal er nog meer groen toegevoegd worden aan en rondom het Julianaplein.

Extra wens

De groene aanblik van het Julianaplein was oorspronkelijk niet opgenomen in de plannen. Deze extra wens is in 2017 toegevoegd, toen bleek dat het financieel en planologisch uitvoerbaar was. Zo krijgt Groningen een mooie, groene poort naar de stad.

240213_Bomen_planten_Julianaplein_Raymond_Bos_Beeldnummer_00182_1
Het planten van een van de eerste bomen op een talud (helling) van het Julianaplein. Foto: Raymond Bos.

Video

Bekijk hier het planten van de allereerste boom:


Lees ook: