20231130 - 20231123 Concourslaan onderdoorgang Stadspark graphic concrete header - foto CHP

Historische afbeeldingen Stadspark onder viaduct Concourslaan

John30 november 2023West


Onder het nieuwe viaduct over de Concourslaan zijn onlangs twee historische afbeeldingen van het Stadspark aangebracht. De ene afbeelding toont het paardenrennen op de drafbaan. Op de andere afbeelding zijn jongeren te zien die een duik nemen in een zwemvijver.

In 1926 werd aan de westzijde van de stad Groningen het Stadspark geopend. De aanleg van het park was een initiatief van de rijke zakenman Jan Evert Scholten. Het ontwerp was van de hand van architect Leonard Springer, die hiervoor samenwerkte met de Groningse directeur van Gemeentewerken J.A. Mulock Houwer. Naar alle drie is een laan in het park vernoemd. Voor inwoners van de stad is het park al bijna honderd jaar een aangename plek om te ontspannen en te recreëren. De Concourslaan is een belangrijke fietsverbinding door het park.

20231130 Concourslaan
De Concourslaan in het Stadspark loopt onder de westelijke ringweg door. Bron: OpenStreetMap

Drafbaan

Een bekend onderdeel van het park is de draf- en renbaan, die al in 1922 in gebruik werd genomen. De paardenkoersen die hier werden verreden, trokken door de jaren heen veel publiek. De afbeelding onder het viaduct is een samenstelling van meerdere actiefoto´s van een draverij op de drafbaan. Deze foto´s zijn gemaakt in mei 1935.
Afbeelding onder het viaduct Concourslaan (Stadspark).

Zwemvijver

In en bij het Stadspark liggen ook enkele vijvers, waarin in het verleden vaak gezwommen werd. De afbeelding onder het viaduct bestaat uit twee foto’s die bijna onzichtbaar in elkaar overlopen. Links op de afbeelding zien we tientallen jonge vrouwen klaar staan voor een zwemwedstrijd in de centrale vijver. Het gaat om een prestatietocht over 1500 meter. Deze foto komt uit 1953.

Rechts op de afbeelding zien we kinderen die zich in het water vermaken. Zij zwemmen in een zandmeertje achter het Stadspark. Deze foto komt uit 1935.

Afbeelding onder viaduct Concourslaan (Stadspark).

Planning

Aan het viaduct bij de Concourslaan werken we de komende tijd verder. Tijdens de werkzaamheden is de onderdoorgang open voor fietsers en voetgangers. Het verkeer op de ringweg kan in de zomer van 2024 over het viaduct rijden.


Lees ook: