20230711 - 230426 Verwijderen val Raymond Bos header Beeldnummer 08786

Zomer 2023: Zuidelijke ringweg dicht voor vervangen Hoge Euvelgunnerbrug

John11 juli 2023Oost


Dit weekend beginnen we met een groot en spectaculair onderdeel van het vernieuwen van de zuidelijke ringweg: het vervangen van de Hoge Euvelgunnerbrug. Dat is de brug in de ringweg over het Winschoterdiep. Hiervoor gaat de ringweg in beide richtingen dicht tot 1 september.

De voorbereiding op het vervangen van de brug is al lang geleden gestart. Het wegdek van de nieuwe brug bestaat uit twee enorme delen, die in Krimpen aan de IJssel zijn gebouwd. Komende week komen deze per schip naar Groningen toe. In april hebben we al het draaimechanisme uit de oude brug gehaald. Ook hebben we andere voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Alles wat al gedaan kon worden voordat we de oude brug definitief uittillen, is klaar.

Zodra de ringweg dicht is, gaan we de oude brug vervangen, legt clustermanager Raymond Krukkert van Aanpak Ring Zuid uit. "We hijsen de oude brugdekken uit en vervangen deze door de nieuwe. Ook bouwen we een nieuwe hydraulische installatie in. Verder komt er weer een besturing op afstand in, zodat de brug vanuit de centrale meldkamer geopend kan worden. Deze sturing wordt gekoppeld aan de lage bruggen over het kanaal, want ze moeten natuurlijk alle drie open om een schip door te kunnen laten. De laatste drie weken zijn geheel gereserveerd voor testen. Het hydraulische systeem wordt getest, de mechanische onderdelen en de software. Ook de mensen in de meldkamer krijgen een opleiding.”

Afsluiting ringweg

Vrijdagavond 14 juli (22.00 uur) gaat de zuidelijke ringweg dicht vanaf knooppunt Euvelgunne tot aan de Europaweg. Maandag 17 juli (0.00 uur) gaat ook de andere rijrichting dicht, vanaf de Europaweg tot de oprit Zuidoost (Kieler Bocht). Op vrijdag 1 september (0.00 uur) gaan beide rijbanen weer open. Automobilisten kunnen omrijden via de Europaweg (oude A7).

20230711 afsluiting zuidelijke ringweg vanwege euvelgunnebrug
De afsluiting van de zuidelijke ringweg. Afbeelding: Groningen Bereikbaar.

Oprit Meerstad

Voor de verkeersveiligheid gaat deze periode ook de oprit Meerstad dicht. Dit is de oprit vanaf de Sint Petersburgweg (op bedrijventerrein Driebond) naar de oostelijke ringweg richting Hoogezand. Hier is te weinig ruimte om veilig in te voegen. Het autoverkeer kan het beste de ringweg in de andere richting nemen, en via de afrit en de oprit bij het Damsterdiep weer richting het oosten rijden.

Herningweg

Verder gaat de Herningweg in westelijke richting dicht voor autoverkeer. Dit is de weg vanaf de Bornholmstraat naar de Europaweg. Dit doen we voor een betere doorstroming van het vele autoverkeer dat vanaf de ringweg naar de Europaweg wordt geleid. Dit verkeer kan bovendien tijdelijk niet linksaf de Herningweg op, om opstoppingen te voorkomen.

20230711 afsluiting Herningweg
In het rood: de Herningweg. Deze gaat deels dicht vanwege de grote verkeersstroom die van de ringweg komt (blauw). In het groen de omleidingsroutes.

Het autoverkeer op de Bornholmstraat richting het centrum kan onder de ringweg door en via de Sontweg de Europaweg op. Het verkeer richting Hoogezand of het Europapark (Euroborg) kan de Bornholmstraat in zuidelijke richting nemen en via de Winschoterweg de Europaweg bereiken.

Video

In de video hieronder vertelt Bert Kramer van Combinatie Herepoort welke werkzaamheden we deze zomer bij de Hoge Euvelgunnerbrug gaan uitvoeren.

Meer informatie


Lees ook: