CG3A2401 ARZ Groningen 20 april 2023 (11) kopie

Uithijsen dek Euvelgunnerbrug

Kim21 april 2023Oost


Dinsdag 25 april starten we met de renovatie van de Euvelgunnerbrug. We hijsen het beweegbare deel van de brug uit (de val) en plaatsen dit deel weer terug zonder de constructie die ervoor zorgt dat de brug open en dicht kan. Hiervoor is de ringweg (N7) tussen Euvelgunne en het Europaplein in beide richtingen afgesloten vanaf 25 april 22.00 uur tot 1 mei 06.00 uur.

In de zomer van 2022 is de ringweg tussen de Europaweg en knooppunt Euvelgunne in beide richtingen verbreed en opnieuw ingericht. We hebben het viaduct gerenoveerd en versterkt. Het viaduct zelf is niet verbreed. Door de middenberm opnieuw in te richten is er genoeg ruimte ontstaan voor een extra rijstrook richting de stad.

Volgende week is de brug zelf aan de beurt. We gaan het beweegbare deel van het brugdek (de val) uithijsen met twee grote grote kraan. Dit is nodig om het (contra)gewicht  dat aan de brug vast zit te verwijderen. Dit gewicht zorgt ervoor dat het brugdek omhoog en naar beneden kan. Het brugdek plaatsen we daarna zonder gewichten terug en is daardoor een tijdje niet bedienbaar. Het verkeer kan dan wel weer over de brug rijden.

De tekst gaat verder onder de video.

Zomer 2023


Tot de zomer werken we aan het opnieuw inrichten van de kelder onder het viaduct. Tijdens de zomerstremming van 2023 gaan we het nieuwe beweegbare brugdeel plaatsen, de apparatuur voor de bediening vervangen en de andere technische installaties installeren en testen.

Omleidingen


De weg tussen Euvelgunne en het Europaplein is afgesloten vanaf 25 april om 22.00 uur tot maandag 1 mei 06.00 uur. Het verkeer leiden we om via de ring oost noord en west. Via de Europaweg kan het verkeer nog wel de ring oprijden richting het Julianaplein. Omdat het op de Europaweg druk gaat worden, raden we aan deze weg te mijden en de omleiding via de andere ringwegen aan te houden. Kijk voor meer informatie over omleidingen en routeadvies op www.groningenbereikbaar.nl

20230421 N7 Oost dicht beide richtingen
De afsluiting van Ring Zuid en de omleiding

Vaarverkeer


De Hoge Euvelgunnerbrug wordt vanaf week 17 niet meer bediend. De Lage Euvelgunnerbruggen wel. Hierdoor is de doorvaart op een aantal stremmingen na open voor scheepvaart tot 7m hoogte. Voor meer informatie zie www.vaarweginformatie.nl

We plannen een aantal momenten in om het brugdek uit te hijsen, zodat het vaarverkeer hoger dan 7 meter er langs kan. Dit doen we door middel van een grote kraan, vanaf de ringweg. Hiervoor zijn een aantal nachtstremmingen nodig op de zuidelijke ringweg.


Lees ook: