20230323 CG3A1040 ARZ d.d. 23 maart 2023 (87) header - foto Rijkswaterstaat

Dit weekend plaatsen liggers viaduct Leonard Springerlaan

John31 maart 2023West


Op de westelijke ringweg bouwen we een nieuw viaduct over de Leonard Springerlaan (bij MartiniPlaza).Op zaterdag 1 en zondag 2 april gaan we hier liggers plaatsen. Dit zijn de liggende delen van het viaduct. Om dit veilig te kunnen doen, is op zondag 2 april de westelijke ringweg dicht in zuidelijke richting, vanaf de oprit vanuit de Zeeheldenbuurt (oprit 18) tot aan het Vrijheidsplein.

Net ten noorden van het Vrijheidsplein bouwen we een compleet nieuw viaduct. Voor de bouw hiervan is de Leonard Springerlaan al een aantal maanden niet bereikbaar via de westelijke ringweg. Op deze plek verdwijnen in de eindsituatie de verkeerslichten. Verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten (A7) krijgt hier een eigen afrit, om bijvoorbeeld MartiniPlaza te bereiken. Verkeer vanaf Haren/Assen of Hoogezand (A7) kan deze afrit bereiken via de rotondes bij Laan Corpus den Hoorn/Stadspark.
Leonard Springerlaan 2030
Leonard Springerlaan 2013

De situatie bij de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza). Links de oude situatie met de verkeerslichten, rechts de toekomstige situatie met het viaduct. Verschuif de oranje balk naar links en rechts om de verschillen te zien.

Veiligheid

Het leggen van de liggers doen we in het weekend van 1 en 2 april. De liggers gaan de twee landhoofden verbinden die we tussen de beide rijstroken hebben gebouwd. Hiervoor gebruiken we een kraan die de liggers optilt en op hun plaats legt. Op zondag 2 april moet deze kraan voor het plaatsen van de laatste liggers dicht bij de rijstrook in zuidelijke richting. Vanwege de veiligheid moet dit deel van de ringweg hiervoor dicht.

In het weekend van 1 en 2 april werken we op meer plekken in Groningen. Op 31 maart gaat de verbindingsweg van het Julianaplein naar de westelijke ringweg dicht. De A28 tussen het Julianaplein en afrit Groningen-Zuid is hierdoor dicht. Ook is de zuidelijke ringweg dicht tussen knooppunt Euvelgunne en Europaweg. Kijk voor alle afsluitingen, omleidingen en overige informatie over bereikbaarheid op we website van Groningen Bereikbaar.

Vervolg

Na het leggen van de liggers bouwen we dit deel van het viaduct verder af. Half juli kan het verkeer hier overheen rijden.


Lees ook: