Liggers viaduct Europaweg hergebruikt bij viaduct Hoog Burel op A1

Joshi18 januari 2023Oost


De liggers van het oude viaduct bij de Europaweg zijn onlangs hergebruikt bij de bouw van het viaduct Hoog Burel op de A1. Het idee om de liggers van het viaduct op de Europaweg opnieuw te gebruiken, is ontstaan naar aanleiding van het Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire viaducten van Rijkswaterstaat.

Dit programma werd in 2020 opgezet door Rijkswaterstaat om de wegenbouw uit te dagen om circulaire oplossingen voor viaducten te ontwikkelen en uit te voeren. Het hergebruiken van liggers kwam als een van de oplossingen naar voren.

Het viaduct bij de Europaweg wordt verbreed en hiervoor is eerst de zuidkant van het oude viaduct gesloopt. In plaats van het hele viaduct te slopen en tot puin te vermalen, is gekozen 26 voorgespannen prefab omgekeerde T-liggers uit de hoofdoverspanningen voor hergebruik ter beschikking te stellen. Daarvan zijn er 16 hergebruikt voor het viaduct Hoog Burel op de A1.

Werkzaamheden aan viaduct Europaweg

De werkzaamheden aan de zuidkant van het viaduct op de Europaweg zijn inmiddels afgerond. Eind 2021 hebben we de rijbanen verlegd naar het zuiden en kan het verkeer over het verbrede deel rijden. Aan de noordkant van het Europaplein is het viaduct ook al klaar, maar nog niet helemaal in gebruik.


Lees ook: