20220901 hoogkerk viaduct busbaan header streetview

Renovatie viaduct over busbaan Hoogkerk; afrit langdurig dicht

Joshi1 september 2022West


Op 5 september beginnen we met het renoveren van het viaduct van de A7 over de busbaan bij Hoogkerk. Het viaduct, bij het Van der Valkhotel, moet deels worden gesloopt en daarna weer worden opgebouwd. Vanwege deze werkzaamheden is tot en met eind november afrit 35 Hoogkerk, voor verkeer vanaf het Julianaplein, dicht.

Het renoveren van het viaduct duurt langer dan normaal omdat bij de start van de renovatie schade in de bovenste laag van het viaduct (de druklaag) is ontdekt. Dit is mogelijk nog een gevolg van een brand die in het verleden bij het viaduct heeft gewoed. Destijds is een deel van de druklaag vervangen, maar ook een deel niet. Het al vervangen gedeelte hoeft niet gerenoveerd te worden. De schades die ontdekt zijn, hebben geen invloed gehad op de constructieve betrouwbaarheid van het viaduct.

20220901 Hoogkerk viaduct busbaan - foto CHP
Foto gemaakt bij het onderzoek naar de kwaliteit van de druklaag van het viaduct. Foto: Combinatie Herepoort.

Afsluitingen

Vanwege de werkzaamheden zijn er verschillende afsluitingen.

  • De afrit Hoogkerk voor verkeer vanaf Groningen is dicht van maandagochtend 5 september tot maandag 21 november 2022.
  • Op de noordelijke rijbaan van de A7 (voor verkeer richting Drachten) is van 5 t/m 27 september één rijstrook beschikbaar.
  • Van 27 september tot 12 oktober is de noordbaan helemaal dicht. Het verkeer richting Drachten kan dan tijdelijk gebruik maken van de zuidbaan. Daar is voor het verkeer vanuit de stad één rijstrook beschikbaar. Het verkeer naar de stad toe houdt twee rijstroken over.
  • De oprit vanaf de rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark richting Hoogkerk/Drachten is dicht vanaf 27 september tot en met 12 oktober.
  • De busafrit voor bussen vanuit Groningen is dicht tot en met 28 oktober.

Kijk voor meer informatie over de afsluitingen en de omleidingen het artikel ´Afrit 35 Hoogkerk tot eind november dicht´ op de website van Groningen Bereikbaar.

Tijdens de werkzaamheden kunnen fietsers, voetgangers en bussen wél gewoon onder het viaduct bij de busbaan door. Voor voetgangers en fietsers bouwen we een veilige doorgang van containers. Fietsers moeten hierbij afstappen, zij kunnen hier doorheen met de fiets aan de hand. Voor de bussen zetten we verkeersregelaars in.

Verbreden

Komend najaar gebeurt er meer op de A7 tussen Corpus den Hoorn en Hoogkerk. We verbreden hier de weg van twee naar drie rijstroken. We werken hiervoor aan de noordzijde van de ringweg. We leggen een nieuw riool aan, richten de bermen in en leggen kabels aan. Ook zijn er asfaltwerkzaamheden. Eind oktober plaatsen we de geluidsschermen terug.


Lees ook: