20220130 West - Vrijheidsplein - Oversteekplaats Laan Van De Vrijheid header - foto Raymond Bos Beeldnummer 01540

Tijdelijke afrit naar Laan van de Vrijheid in gebruik genomen

John31 januari 2022West


De tijdelijke afrit van het Vrijheidsplein richting Laan van de Vrijheid is vrijdagavond in gebruik genomen. De afrit is aangelegd om de wijk Corpus den Hoorn-noord bereikbaar te houden tijdens de ombouw van het Vrijheidsplein en Operatie Julianaplein.

De nieuwe afrit is nog net te zien op onze webcam, helemaal links in beeld.

Aanvankelijk zou de afrit op 11 februari worden geopend, maar dat is vervroegd. In korte tijd zijn ook de borden en de belijning aangepast. Om het oversteken van de Laan van de Vrijheid veiliger te maken, is er een nieuw zebrapad aangelegd. De kruising met de Donderslaan en de Laan van de Vrede is afgesloten. Op een aantal plekken in de wijk geldt vanaf deze week een parkeerverbod. Dit is te zien aan de gele lijn op de stoep en op borden. Op de Laan van de Vrijheid geldt een parkeerverbod vanaf het Vrijheidsplein tot aan de parkeerhavens (zie afbeelding hieronder).

20220130 Oversteekplaats Laan Van De Vrijheid Raymond Bos Beeldnummer 01544
Het nieuwe zebra pad op de Laan van de Vrijheid, ter hoogte van het Leonardo Hotel. Foto: Raymond Bos.
20220131 luchtfoto met tekening parkeerverbod Laan van de Vrijheid
De Laan van de Vrijheid bij het Vrijheidsplein (op de foto is de tijdelijke afrit nog niet te zien). Bij de rode lijn is parkeren tijdelijk verboden.

Vrijheidsplein

De tijdelijke afrit naar de Laan van de Vrijheid is de eerste van de drie tijdelijke wegen die tot eind februari op en nabij het Vrijheidsplein worden aangelegd (zie afbeelding hieronder). De andere twee zijn een tijdelijke verbindingsweg richting de westelijke ringweg en een tijdelijke keerlus terug richting Laan Corpus den Hoorn. Op 25 februari zijn ook de andere twee tijdelijke wegen klaar. Vanaf dan vormt het Vrijheidsplein samen met de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark één grote ‘superrotonde’. Er ontstaat dan ruimte om het oude Vrijheidsplein af te breken en het nieuwe te gaan bouwen.

20220107 Tijdelijke wegen vrijheidsplein feb 2022
De drie nieuwe tijdelijke wegen bij het Vrijheidsplein.

Operatie Julianaplein

Van 11 februari tot 9 mei bouwen we aan een tijdelijk Julianaplein, aan de zuidkant van het bestaande verkeersplein. In deze dertien weken is het Julianaplein deels of volledig afgesloten. Dit zorgt naar verwachting tot ernstige verkeershinder in de hele stad Groningen. Verkeer vanaf de A28 richting Drachten en omgekeerd zal via de Laan Corpus den Hoorn gaan rijden. Dit zorgt voor veel extra verkeer in de wijk Corpus den Hoorn. De tijdelijke afrit naar de Laan van de Vrijheid moet de wijk bereikbaar houden voor de wijkbewoners.

Nog 12 dagen tot het Julianaplein verdwijnt! Ook jij krijgt te maken met extreme files door deze ingrijpende operatie. Werk thuis, pak de fiets of neem de bus!


Lees ook: