20211108 header - nieuwe A28-afrit centrum

Nieuwe A28-afrit naar centrum opengegaan

John8 november 2021Julianaplein


Vanochtend is de nieuwe afrit van de A28 naar het centrum open gegaan. Het verkeer dat van deze afrit gebruik maakt, slaat aan het eind van de afrit verplicht linksaf. Via de Brailleweg, die nu tweerichtingsverkeer heeft, kom je uit bij het Emmaviaduct.

20211108 nieuwe situatie vondellaan brailleweg na 8 nov 2021
De nieuwe situatie. In het blauw de nieuwe rijroute via de nieuwe afrit naar het centrum. Groen is de oprit, die eerder dit jaar open ging. Op het oranje deel is geen autoverkeer mogelijk.

De nieuwe A28-afrit is bedoeld voor verkeer vanuit het zuiden (Groningen-Zuid/Assen) richting het centrum of het treinstation. Kom je vanuit het zuiden aanrijden, dan komt de nieuwe afrit na de afrit Groningen-Zuid. Aan het eind van de nieuwe afslag kom je uit op de Brailleweg. Je kunt hier alleen linksaf. Rechtsaf, richting de Vondellaan, is niet mogelijk. Nadat je linksaf bent gegaan, rijd je onder de A28 door, langs het Noord-Willemskanaal. Dit deel van de Brailleweg is tweerichtingsverkeer geworden. Nadat je onder de zuidelijke ringweg door bent gegaan, komt je uit op het Emmaviaduct. Vanaf daar is de route naar het centrum en het station ongewijzigd.

De afrit is nog niet helemaal definitief. Het laatste deel ligt nog niet op de goede plek. In 2022 wordt de afrit via een viaduct over het verdiept liggende fietspad gelegd.

De opening van de nieuwe afrit heeft gevolgen voor de verkeerssituatie op de Brailleweg en de Vondellaan.

Naar de Vondellaan vanuit het centrum

Voor verkeer vanuit het centrum is de Brailleweg na 8 november alleen nog de toegangsweg tot de oprit van de A28 richting het zuiden (Groningen-Zuid/Assen). Vanuit het centrum kun je dan dus niet meer via de Brailleweg naar de Vondellaan rijden. Wil je naar de Vondellaan of een andere straat in De Wijert, dan rijd je vanaf de Brailleweg de A28 op en neem je de afslag Groningen-Zuid (Van Ketwich Verschuurlaan).

Vanaf de Vondellaan naar het centrum

De noordzijde van de Vondellaan is vanaf 8 november tot in ieder geval mei 2022 een doodlopende straat voor auto´s. Het Gomarus College blijft wel bereikbaar. Vanaf het doodlopende gedeelte kan het autoverkeer alleen terug naar de Vondellaan. Deze tijdelijke sluiting heeft te maken met de aanleg van de tijdelijke T-kruising bij het Julianaplein.

Het autoverkeer vanaf de Vondellaan richting het centrum kan het beste naar de Van Iddekingeweg rijden en vervolgens naar de Paterswoldseweg of de Hereweg.


Lees ook: