20180515 header papiermolentunnel - foto Jeroen van Kooten - foto 1 - 20180515_JvK_Reportage_papiermolenlaan_41

Papiermolentunnel dicht vanaf 15 november

John20 oktober 2021


De bekende fietstunnel bij openluchtbad De Papiermolen wordt vervangen door een nieuwe, langere fietstunnel. Om deze te kunnen bouwen, moet de bestaande tunnel twee jaar dicht. Op maandag 15 november is het zover. De planning is dat de nieuwe tunnel eind 2023 open gaat. Dat er een nieuwe fietstunnel op deze plek komt, is grotendeels te danken aan de buurtbewoners.

Update: in de eerste versie stond een onjuiste datum, dat is aangepast

De Papiermolentunnel gaat onder de zuidelijke ringweg door tussen de Rivierenbuurt en openluchtzwembad De Papiermolen. Dagelijks maken zo’n kleine 1500 fietsers van deze tunnel gebruik. Op warme dagen in de zomer, als het zwembad in trek is, zijn dat er flink wat meer.

Voorbereiding

Deze maand is Combinatie Herepoort al begonnen met de voorbereidingen van de bouw. Zo moeten er kabels en leidingen worden verlegd aan de Maaslaan, de Merwedestraat, langs het fietspad richting de Hereweg en aan de kant van de Papiermolen. De meeste kabels en leidingen komen in de stoep.

Hinder voor fietsers

Op maandag 15 november gaat de Papiermolentunnel echt dicht. Vanaf dan kunnen fietsers dus niet meer door de tunnel heen. Zij kunnen omrijden via de Hereweg of via de Brailleweg.

20211020 omleiding fietsers afsluiting Papiermolentunnel
De Papiermolentunnel gaat op 15 november voor twee jaar dicht (rood). Fietsers kunnen omrijden via de Brailleweg of de Hereweg. Afbeelding: Groningen Bereikbaar.

Twee keer zo lang

De nieuwe fietstunnel wordt twee keer zo langs als de bestaande tunnel. Deze gaat niet alleen onder de ringweg door, maar ook onder de nieuwe verbindingsweg die tussen de Hereweg en de Brailleweg komt. Aan de kant van de Rivierenbuurt worden de Maaslaan en de Merwedestraat iets verlaagd. Zo kunnen fietsers de gehele tunnel doorkijken, wat hun gevoel van veiligheid vergroot.

foto 2 - impressie fietstunnel papiermolen
Zo kan de fietstunnel eruit kunnen zien, aan de kant van de Rivierenbuurt. Impressie: Combinatie Herepoort.

Buurtbewoners

Lange tijd heeft het ernaar uitgezien dat de fietstunnel definitief dicht zou gaan. In het plan voor de aanpak van de ringweg in 2014 was deze nieuwe fietstunnel nog niet opgenomen. Toen werd nog gedacht aan een fiets- en voetgangersbrug over de ringweg heen. Voor een fietstunnel zou geen ruimte meer zijn. Dit tot teleurstelling van de buurtbewoners, die tot de hoogste rechter van Nederland zijn gegaan om hun tunnel te behouden. Dankzij de inzet en vasthoudendheid van de buurtbewoners heeft Combinatie Herepoort net zo lang gepuzzeld op de situatie tot er een oplossing werd gevonden. In het aangepaste plan is de nieuwe verbindingsweg iets verhoogd en zijn de omliggende straten juist wat verlaagd. Zo kon er toch een tunnel komen en kon de fiets-voetgangersbrug vervallen.


Lees ook: