20210902 header - onderdoorgang gyas noord-willemskanaal _170507 - foto ARZ John Brouwer

Onderdoorgang bij Gyas zes weken gesloten voor fietsers en voetgangers

John3 september 2021Julianaplein


Van 6 september tot en met 15 oktober is de bekende onderdoorgang voor fietsers en voetgangers bij het Noord-Willemskanaal (bij roeivereniging Gyas) dicht. We werken hier aan een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal. Die brug is nodig voor het tijdelijke Julianaplein dat we in 2022 gaan bouwen. De omleidingsroute voor fietsers en voetgangers gaat via de Paterswoldseweg.

Om het nieuwe Julianaplein te kunnen bouwen, maken we eerst een tijdelijk Julianaplein. Dit wordt een T-kruising op de plek van de tijdelijk gedempte Julianavijver, aan de zuidoostkant van het bestaande verkeersplein. In mei 2022 rijdt het verkeer hier overheen. Voor het verkeer van en naar Hoogkerk/Drachten moeten we hiervoor een tijdelijke brug bouwen over het Noord-Willemskanaal.

Tijdelijke T v2
Het tijdelijke Julianaplein, dat in 2022 in gebruik wordt genomen, met in het oranje de tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal.

Fietsonderdoorgang afgesloten

Om deze werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren, is het nodig om de onderdoorgang voor fietsers langs het Noord-Willemskanaal tijdelijk af te sluiten. De omleidingsroute voor fietsers en voetgangers is via de Paterswoldseweg. Fietsers moeten hierbij twee keer de Paterswoldseweg oversteken. De verwachting is dat de onderdoorgang na 15 oktober vaker gestremd zal worden.

20210903 plattegrond laan van de vrede afsluiting fietsers v2
De afgesloten onderdoorgang bij het Noord-Willemskanaal (rood) en de omleiding voor fietsers (geel).

Laan van de Vrede deels tweerichtingsverkeer

De Laan van de Vrede, aan de oostzijde van de Paterswoldseweg, wordt vanwege de werkzaamheden tijdelijk tweerichtingsverkeer. Dit is in de periode vanaf 6 september tot en met 1 maart 2022. Ook bouwverkeer gaat hiervan gebruik maken. Het gaat om het stuk vanaf de Paterswoldseweg tot aan de Invasiestraat (de eerste zijstraat gezien vanaf de Paterswoldsweg). Parkeren langs de straat is hier dan niet mogelijk. Omwonenden hebben een brief gekregen met het verzoek de geparkeerde auto’s voor 6 september te verplaatsen.

In de week van 13 tot en met 17 september gaan we 30 meter aan damwandplanken intrillen tussen Gyas en de Julianabrug, langs het Noord-Willemskanaal. Omwonenden kunnen hier overlast van hebben, in de vorm van geluid en trillingen.


Lees ook: