20210617 header geheugenbalkon Hereweg HR - DUO Ronde juni 2021 - Beeldnummer - 001-29

Groninger Architectuurprijs 2021 voor Geheugenbalkon bij Hereweg

John21 september 2021Zuiderplantsoen


Het Geheugenbalkon is in de prijzen gevallen. Afgelopen vrijdag gaf de vakjury van de Groninger Architectuurprijs dit nieuwe uitkijkpunt bij de Hereweg de hoogste beoordeling. Bij de publieksjury eindigde het op de derde plek. Het Geheugenbalkon is ontwikkeld door Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) en gebouwd door Combinatie Herepoort en Mannen van Staal. Het ontwerp komt uit handen van architectuurstudio Studio LA.

Het Geheugenbalkon is niet alleen een uitkijkpunt, maar ook een plek waar Groningers elkaar kunnen ontmoeten. Vanaf de hooggelegen ontmoetingsplek is eerst nog de bouw van de nieuwe zuidelijke ringweg te volgen. Straks zal het een mooi zicht bieden over het Zuiderplantsoen. In het uitkijkpunt is een bestaand stuk ringweg, inclusief vangrail, hergebruikt.

Ontwerpers van het Geheugenbalkon zijn Lorien Beijaert en Arna Mačkić van Studio LA. Zij omschrijven het als een 'inkijk- en uitkijktoren'. De toren verbindt het heden met het verleden, vandaar de naam Geheugenbalkon.

Het Geheugenbalkon is onderdeel van een serie objecten die in het nieuwe Zuiderplantsoen geplaatst worden. Lees ook het interview met de ontwerpers Lorien Beijaert en Arna Mačkić van Studio LA.

Inzendingen

Het Geheugenbalkon had bij de architectuurprijs flink wat concurrentie. Vakjury en publiek konden kiezen uit 44 projecten die afgelopen jaar in Groningen zijn gerealiseerd. Wooncomplex Kempkensberg, naast het DUO-gebouw, kreeg de publieksprijs. Bij de online verkiezing kon Park Meerstad op de meeste stemmen rekenen.


Lees ook: