canvas-20200528 Leonard Springerlaan westelijke ringweg - foto Raymond Bos - Diverse ARZ week 19 _ Foto ID-6023120 LR

Combinatie Herepoort boort persleiding onder westelijke ringweg door bij Leonard Springerlaan (MartiniPlaza); afrit vijf weken dicht

John17 september 2020West


Combinatie Herepoort boort vanaf maandag 28 september tot maandag 16 november een nieuwe rioolpersleiding onder de westelijke ringweg door. Hiervoor is tot en met 2 november 2020 de aansluiting van de westelijke ringweg (N370) op de Leonard Springerlaan (MartiniPlaza) afgesloten. Verkeer van en naar onder andere MartiniPlaza wordt omgeleid. Ook de afslag van de Concourslaan naar de westelijke ringweg is dicht, tot en met 16 november.

20200910 luchtfoto vrijheidsplein leonard springerlaan - 0J9A8240_ARZ d.d. 10 sept 2020 (79)
De aansluiting van de Leonard Springerlaan op de westelijke ringweg. Foto: Rijkswaterstaat.

De werkzaamheden zijn nodig omdat de bestaande persleiding onder de ringweg door in de weg ligt voor het nieuwe viaduct dat hier komt. In de toekomst gaat de westelijke ringweg op deze plek omhoog, en rij je vanaf de Leonard Springerlaan onder de ringweg door naar de Concourslaan. Daarmee verdwijnen ook de verkeerslichten voor het doorgaande verkeer op de westelijke ringweg.

Een persleiding is een grote rioolbuis waarin afvalwater onder hoge druk wordt verplaatst. De bestaande persleiding onder de westelijke ringweg door is een belangrijke schakel in het rioolstelsel van de stad.

De nieuwe persleiding wordt aangebracht via een ´gestuurde boring´. Dat betekent dat er een buis onder de ringweg wordt geboord, vanaf de Concourslaan naar de Leonard Springerlaan. Hiervoor wordt bij het begin- en het eindpunt van de boring een grote bouwkuip gegraven.

Omleidingen autoverkeer

Vanwege de werkzaamheden is de Leonard Springerlaan niet toegankelijk voor auto’s (zie afbeeldingen). Het verkeer vanaf de westelijke ringweg naar de Leonard Springerlaan wordt omgeleid via de Peizerweg (afrit 18) en de Paterswoldseweg. Bezoekers van MartiniPlaza kunnen deze omleiding volgen.

Het verkeer vanaf de Leonard Springerlaan richting Drachten, Assen of Hoogezand heeft twee opties: via het noorden langs de Peizerweg of via het zuiden langs de Laan Corpus den Hoorn.

Omleiding Leonard Springerlaan_duo
Afbeelding: Groningen Bereikbaar.

Doorgaand verkeer op de westelijke ringweg ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Fietsers

Voor fietsers hebben de werkzaamheden geen effect. De fietstunnel onder de westelijke ringweg door, tussen Gasunie en MartiniPlaza, is in juni al dicht gegaan. Fietsers kunnen gebruik maken van het tijdelijke fietspad aan de westzijde van de ringweg, bij de drafbaan langs. Op de Leonard Springerlaan en de Concourslaan kunnen fietsers de bouwkuip passeren.
Fietsroute Concourslaan-Leonardspringerlaan 2030
Fietsroute Concourslaan-Leonardspringerlaan 2013

De westelijke ringweg bij de Leonard Springerlaan. Links de oude situatie (2013), rechts de toekomstige situatie. Verschuif de oranje balk om de verschillen te zien.


Lees ook: