canvas-20190426_133555 Julianabrug

Julianabrug tijdens spits langer dicht voor scheepvaartverkeerVanaf 1 mei 2019 blijven veel bruggen in de stad tijdens de spits langer dicht voor scheepvaartverkeer. Dat geldt ook voor de Julianabrug (over het Noord-Willemskanaal) in de zuidelijke ringweg. Groningen Bereikbaar nam het initiatief voor deze maatregel, met het oog op een goede doorstroming van het verkeer in de periode dat de zuidelijke ringweg wordt omgebouwd.

Ook nu is het al zo dat tijdens de ochtend- en de avondspits de bruggen in de stad niet open gaan voor het scheepvaartverkeer. Wat er verandert, is dat de spitsuursluiting voor veel bruggen, waaronder de Julianabrug, langer gaat duren. In de ochtend blijven de bruggen voortaan dicht van 07.30 tot 09.30 uur en in de middag van 15.30 tot 18.00 uur. Om het scheepvaartverkeer te compenseren, worden de bruggen voortaan in het vaarseizoen wel weer bediend tussen de middag (tussen 12.00 en 13.00 uur).

De bedieningstijden voor de andere brug in de zuidelijke ringweg, de Hoge Euvelgunnerbrug (over het Winschoterdiep), veranderen overigens niet. De bedieners van deze brug maken in de spits, net als nu, een afweging tussen het vaarbelang en de doorstroming op de weg.

Euvelgunnebrug
De Hoge Euvelgunnerbrug in de zuidelijke ringweg, met aan weerszijden de lage Euvelgunnerbruggen (in de Osloweg en de Bergenweg.

Ombouw

In de toekomst zitten de scheepvaart en het verkeer op de ringweg minder in elkaars vaarwater. Bij de ombouw van de zuidelijke ringweg wordt de beweegbare brug over het Noord-Willemskanaal vervangen door een hogere, vaste brug. Aan de Hoge Euvelgunnerbrug verandert door de ombouw niets.
Julianaplein 2030
Julianaplein 2013

Dit verandert er aan de Julianabrug. Links de oude, rechts de nieuwe situatie. Schuif de oranje balk heen en weer om de verschillen te zien.


Lees ook: