canvas-File - Gafilevrij

Acht vragen (en antwoorden) over beloningsactie Gafilevrij voor spitsmijders

John6 september 2018


Wie regelmatig in de avondspits op de zuidelijke ringweg rijdt, kan nu een beloning krijgen door de spits te mijden. Groningen Bereikbaar is hiervoor de campagne Gafilevrij gestart. Deelnemers kunnen sparen voor cadeaus tot € 275. We stelden acht vragen over deze actie aan Diny Pestman van Groningen Bereikbaar.

Waarom is Groningen Bereikbaar deze actie gestart?

Aanpak Ring Zuid is dit jaar begonnen met de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Sinds deze zomer maakt het verkeer in westelijke richting tussen het Europaplein en het Julianaplein gebruik van een tijdelijke weg met versmalde rijstroken. Hierdoor kan de weg minder verkeer verwerken, vooral in de avondspits. Uit ervaring weten we dat het in het najaar vaak drukker op de weg is. Daarom willen we juist nu automobilisten een extra stimulans geven om eens een andere manier van reizen te proberen.

Wat houdt de actie in?

Deelnemers aan de actie Gafilevrij kunnen sparen voor cadeaus door eenvoudigweg uit de avondspits weg te blijven. Je kunt bijvoorbeeld op andere tijden, buiten de spits, reizen. Of met de fiets gaan. Of je auto parkeren op een van de P+R-terreinen aan de rand van de stad en dan met de bus verder. Of helemaal met de bus reizen. En, afhankelijk van je werk, kun je misschien af en toe een dagje thuis werken. Dit zijn allemaal manieren om de spits te mijden. In de actie Gafilevrij word je hiervoor beloond. Op de website gafilevrij.nl is meer informatie te vinden.

Hoe kunnen jullie controleren of iemand wel of niet in de spits op de ringweg rijdt?

Deelnemers downloaden de TimesUpp app op hun telefoon. Daarmee registreren zij hun reisgedrag. Op die manier zien we of de deelnemer tijdens de spits met de auto over de ringweg rijdt. Als dit het geval is, spaart hij of zij geen credits. Tijdens de spits met de auto via een andere route door de binnenstad reizen telt ook niet als spitsmijden.

Kan iedereen hieraan meedoen?

De actie is alleen voor automobilisten die de laatste maanden met hun auto tijdens de avondspits geregistreerd zijn op de N7 tussen het Julianaplein en het Europaplein. Op de website gafilevrij.nl kun je checken of jouw kenteken geregistreerd staat.

Wat doen jullie met deze kentekengegevens?

Het enige wat wij met deze gegevens doen, is bij aanmelding van een deelnemer controleren of het opgegeven kenteken daadwerkelijk gezien is op de zuidelijke ringweg, de N7, tussen het Europaplein en het Julianaplein. Op deze manier weten we zeker dat de deelnemer ook daadwerkelijk regelmatig gebruik maakt van de zuidelijke ringweg.

'Het doel van deze actie is om automobilisten een duwtje in de rug te geven om eens een andere manier van reizen uit te proberen.'

Diny Pestman (Groningen Bereikbaar)

Gaat het om alle verkeer op de zuidelijke ringweg of alleen in westelijke richting op het traject Europaplein-Julianaplein?

We stimuleren iedereen om tijdens de spits het traject Europaplein-Julianaplein in beide richtingen te mijden. Maar je kunt uitsluitend credits sparen voor het mijden van de avondspits.

Tot hoe lang gaat de actie duren?

De actie duurt in eerste instantie één jaar. Afhankelijk van de resultaten, de geplande werkzaamheden en de situatie op de weg, bekijken we of en hoe we verder gaan met deze actie. Het maximum dat een deelnemer kan verdienen blijft €275, onafhankelijk van de looptijd van het project.

Wat verwachten jullie van deze actie? Wanneer is het een succes?

Het doel van deze actie is om automobilisten een duwtje in de rug te geven om eens een andere manier van reizen uit te proberen. Voor ons is de actie een succes als wij een duurzame gedragsverandering bij de deelnemers weten te realiseren.

20180906 IMG_9950 portret Diny Pestman Groningen Bereikbaar
Diny Pestman van Groningen Bereikbaar.

Lees ook: