canvas-IMG_8008

Luxueuze behandeling voor 52 lindes in ‘bomenhotel’Ze hebben nog net geen roomservice, maar verder hebben ze niets te klagen. In het ‘bomenhotel’ achter De Stainkoeln aan de Winschoterweg hebben inmiddels 52 lindes ingecheckt die voorheen aan de Lübeckweg stonden. Over enkele jaren krijgen ze een plekje bij de vernieuwde ringweg.

“Het tijdelijk planten van bomen in afwachting van een herplaatsing, is niet heel bijzonder. Maar in deze omvang wel.” Dat zegt Dirk Zwakenberg, groenadviseur bij Combinatie Herepoort. De locatie bij De Stainkoeln, de voormalige stortplaats aan de zuidoostkant van de stad, is bewust gekozen. “Deze plek was beschikbaar en goed te bereiken vanaf de Lübeckweg.” Het hotel is nog niet vol, want in het najaar krijgen nog meer bomen hier een plekje. De bomen uit het hotel komen straks onder andere rondom de nieuwe Julianavijver, het Zuiderplantsoen en de tunnel aan de Helperzoom. “Daardoor heeft het groen op deze locaties direct een meer volwassen uitstraling.”

Alternatief

Het verplanten van bomen is een alternatief voor kappen. “Voor de ombouw van de ringweg moesten alle bomen op de taluds, de schuine hellingen van de weg, verwijderd worden. Voor elke boom die verdwijnt, komt er ook weer één terug. Het merendeel van de bomen en houtopstanden hebben we moeten kappen. Een externe deskundige heeft bepaald welke bomen geschikt waren om te verplanten. Dat zijn vooral lindes, maar ook iepen en plantanen. Ook de standplaats is van belang. De bomen moeten een compacte kluit hebben, zodat we de hele beworteling kunnen meeverhuizen.”

Meer wortelruimte

De lindes aan De Stainkoeln kunnen rekenen op een luxueuze behandeling. “We gaan de grond rondom de wortelkluiten verbeteren. Hierdoor krijgen ze meer wortelruimte, waardoor de bomen gezond verder kunnen groeien en niet een aantal jaren stil staan in hun ontwikkeling.”

Gomarus College

Niet alle te verplanten bomen voor de zuidelijke ringweg zijn naar De Stainkoeln gebracht. “We hebben ook zeventien bomen verplant die bij het Noord-Willemskanaal stonden. Die hebben we bij de Braillevijver voor het Gomarus College aan de Vondellaan geplant. Hier staan ook bomen die voor verplanten in aanmerking kwamen, maar bij nader inzien kunnen blijven staan. Daarmee slaan we twee vliegen in één klap, want dankzij deze bomen is het gebied rond de vijver beter geschikt voor vleermuizen. Verder hebben we nog zes bomen tijdelijk bij het Stadspark geplant.”

Boom op dieplader zetten
Hier wordt een boom voor transport op een dieplader gezet. Foto: Combinatie Herepoort.
Depot bomen Concourslaan
Er is ook een klein bomenhotel in het Stadspark. Foto: Combinatie Herepoort.

Lees ook: