canvas-20180327 3ff12841-c845-4b21-af78-049cbb4425a0 funderingspalen tijdelijke brug esperantostraat

Trillingen in Herewegbuurt geen risico voor woningen

John28 maart 2018Zuiderplantsoen


Gisteren kreeg Combinatie Herepoort meldingen binnen over trillingen in de omgeving van de Willemstraat in de Herewegbuurt. Uit onderzoek bleek dat de trillingen die de bewoners voelden, geen schade konden toebrengen aan de woningen.

De meldingen hadden betrekking op onze werkzaamheden bij de Esperantostraat. Daar brengt Combinatie Herepoort funderingspalen aan voor een tijdelijk viaduct. Bewoners uit de Willemstraat, aan de andere kant van het spoor, voelden dat hun hele huis trilde. Uit het onderzoek dat Combinatie Herepoort hierop heeft ingesteld, bleek dat het trillingsniveau bij de woningen in de Willemstraat ongeveer 10 procent van de toegestane waarde bedroeg. Bij trillingen van deze sterkte kan er in principe geen schade aan de panden worden veroorzaakt.

Berekeningen

Het intrillen van palen kan soms tot redelijk ver in de omtrek worden gevoeld en gezien. Ruiten kunnen trillen, of er kunnen kopjes staan rinkelen. We begrijpen dat dat geen fijn gevoel is. Maar het hoeft niet te betekenen dat er schade ontstaat. Voordat we als Combinatie Herepoort palen gaan intrillen, maken we berekeningen van de effecten, waaronder ook trillingen. Deze berekeningen baseren we onder andere op de samenstelling van de grond. Zo weten we vrij precies welke trillingen er gaan optreden. Tijdens de werkzaamheden meten we de trillingen die optreden in de directe omgeving. Zijn deze gemeten trillingen te hoog, dan passen we onze werkwijze aan.

Bouwkundige opnames

Voor de zekerheid doen we van te voren bouwkundige opnames bij panden waarvoor risico’s op schade gelden. Daarvan laten we een rapport maken, dat een objectief beeld geeft van de staat van de woning vóórdat we met het werk beginnen. Het rapport wordt bij de notaris gedeponeerd. Zo beschikken we over een goede basis om eventuele schadegevallen netjes af te handelen. Ook brengen we bij panden in de omgeving meetboutjes aan, om eventuele verzakkingen vast te kunnen stellen.

Esperantostraat

De werkzaamheden bij de Esperantostraat duren nog tot het eind van deze maand.

Lees ook ons interview met Duurt Cazemier van Combinatie Herepoort over het meten van de effecten van de werkzaamheden op de omgeving ('monitoring').

20180327 3ff12841-c845-4b21-af78-049cbb4425a0 funderingspalen tijdelijke brug esperantostraat 20180327 efabf685-7d15-432c-969d-9a0a4ea36724 funderingspalen tijdelijke brug esperantostraat

Lees ook: