canvas-Zuid ring Groningen (19)

Voortgangsbericht: Verleggen van kabels en leidingen mei 2017

Sanne Heesterbeek4 mei 2017JulianapleinWestZuiderplantsoen


In 2015 begonnen we samen met Waterbedrijf Groningen, Enexis, telecombedrijven en gemeente Groningen met het verleggen van kabels en leidingen. Deze werkzaamheden zijn nodig als voorbereiding op de ombouw van de zuidelijke ringweg. Hieronder lees je per deelgebied de stand van zaken.

Vrijheidsplein en omgeving

Rond het Vrijheidsplein verlegt aannemer BAM de riolering in opdracht van de gemeente Groningen.

Expositielaan
Aan de Expositielaan, op de hoek bij het Vrijheidsplein, is een bouwkuip gegraven van zes meter diep. Vanuit deze bouwkuip wordt in drie richtingen het moerriool (hoofdriool voor regenwater en transport van afvalwater) aangelegd met behulp van een doorpersing. Op dit moment is de aannemer op twee andere plekken ook bezig met de aanleg van het riool: ter hoogte van de toerit vanaf de Paterswoldseweg naar het Vrijheidsplein en vanaf de Expositielaan, onder de zuidelijke ringweg door, naar de Laan van de Vrede.

Leonard Springerlaan
Deze week is de aannemer gestart met de aanleg van het moerriool met behulp van een doorpersing vanuit de bouwkuip op de hoek Leonard Springerlaan – westelijke ringweg bij het Geert Huizingagemaal. Vanaf deze plek wordt de riolering aangelegd richting de Expositielaan en richting de Concourslaan.

Laan van de Vrede
In de Laan van de Vrede is de afgelopen weken het persriool (hoofdriool voor afvalwater) vervangen. Dit gebeurde in een open ontgraving waarbij de straat werd opengebroken. Inmiddels is de riolering vernieuwd en de straat opnieuw geasfalteerd. Als de parkeerplaatsen weer zijn bestraat, is het werk helemaal klaar.

Zuid ring Groningen (36)
Boven: Graven bouwkuip bij Geert Huizingagemaal | Onder: De zes meter diepe bouwkuip bij de Expositielaan - 3 april
IMG-20170420-WA0010
Asfalteren Laan van de Vrede - 20 april

Julianaplein en omgeving

In de Maaslaan en bij het openluchtbad De Papiermolen werkt aannemer A.Hak aan het verleggen van gas-, elektriciteits- en waterleidingen. Aannemer Van Gelder verlegt in opdracht van de gemeente de riolering rond de Julianavijver en in de Maaslaan.

Papiermolenlaan
In de Papiermolenlaan, ter hoogte van de Hereweg, is in een open ontgraving de aanleg van de waterleiding afgerond.

De boringen onder de zuidelijke ringweg door vanaf de parkeerplaats van openluchtbad De Papiermolen naar het Fongerspad liggen sinds december 2016 stil. Beide boringen kwamen ongeveer halverwege onder de ringweg vast te zitten vanwege zwerfkeien in de grond. Dit levert vertraging op in de uitvoering. Enexis en Waterbedrijf Groningen werken op dit moment aan een oplossing.

Op de parkeerplaats van het openluchtbad is de gemeente Groningen gestart met de aanleg van een riothermie-leiding. Dat is een systeem waarbij de warmte van het afvalwater wordt gebruikt om het zwembad te verwarmen.

Julianavijver
Bij de Julianavijver is in een open ontgraving het persriool verlegd. Bij de werkzaamheden is een archeologische vondst gedaan. Er zijn sporen gevonden van het vroegere buurtschapje rond de oude Papiermolen.

Met een boring onder de zuidelijke ringweg door is een verbinding gemaakt tussen de Dinkelvijver en de Julianavijver.

Maaslaan
In de Maaslaan is met een open ontgraving een moerriool aangelegd. Deze werkzaamheden zijn afgerond. De aannemer is op dit moment bezig met de afrondende werkzaamheden zoals de straat weer netjes maken en het aanbrengen van nieuwe bestrating.

De telecombedrijven zullen komende maand in de groenstrook de telecomkabels definitief op hun plek leggen.

20170313_150841
Rondleiding langs de archeologische vondsten bij de Julianavijver - 13 maart
3b842393-e1b0-442b-9c9c-5ef93f0c468e.jpg.jpg.jpg-aviary-20170504-131005
Afrondende werkzaamheden in de Maaslaan
Zuid ring Groningen (19)
Verleggen persriool bij de Julianavijver - 3 april

Zuiderplantsoen en omgeving

Esperantostraat
Van eind maart tot en met eind april heeft de gemeente Groningen in de omgeving van de Esperantostraat de riolering verlegd. Hiervoor was de spoorwegovergang een week afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Ook de Esperantostraat, een deel van de Lodewijkstraat en de Verlengde Willemstraat waren in deze periode afgesloten. Eind april zijn de wegen opnieuw geasfalteerd. Op dit moment is de aannemer bezig met afrondende werkzaamheden, zoals het bestraten van de stoepen.

Zuid ring Groningen (11)
Rechts: De werkzaamheden in de Esperantostraat en op de hoek van de Verlengde Willemstraat - 3 april

Bekijk de actuele werkzaamheden


Lees ook: