canvas-20170222 expositielaan doorpersing

Voortgangsbericht: Verleggen van kabels en leidingen maart 2017

John Brouwer2 maart 2017JulianapleinWest


In 2015 begonnen we samen met Waterbedrijf Groningen, Enexis en gemeente Groningen met het verleggen van kabels en leidingen. Deze werkzaamheden zijn nodig als voorbereiding op de ombouw van de zuidelijke ringweg. Hieronder leest u per deelgebied de stand van zaken.

Julianaplein en omgeving

In de Maaslaan en bij het openluchtbad De Papiermolen, waren de afgelopen weken veel werkzaamheden gaande voor het verleggen van de riolering door aannemer Van Gelder in opdracht van de gemeente Groningen. Ook aannemer A.Hak is hier nog aan het werk voor het Waterbedrijf Groningen en Enexis.

Kaart KL Julianaplein
De planning van de werkzaamheden bij het Julianaplein.

Dinkelvijver en Julianavijver
Vanaf de Dinkelvijver is met een doorpersing een rioolbuis aangelegd die uitkomt in de Maaslaan. Bij de Julianavijver is een bouwkuip aangelegd. Vanuit deze kuip wordt ook een rioolbuis aangelegd met behulp van een doorpersing. De rioolbuizen zorgen ervoor dat de Dinkelvijver en de Julianavijver met elkaar worden verbonden.

Maaslaan
In de Maaslaan is met een open ontgraving een moerriool (hoofdriool voor regenwater en transport van afvalwater) aangelegd. Aan de oostkant van de straat is dit klaar. Aan de westkant van de straat zijn ze hier nog mee bezig.

Papiermolenlaan
In de Papiermolenlaan, ter hoogte van de Hereweg, wordt in open ontgraving de aanleg van de waterleiding verder afgerond. Deze boring liep in augustus 2016 vast vanwege zwerfkeien in de grond. De werkzaamheden zijn in week 8 weer opgepakt en zijn naar verwachting in week 15 afgerond.

De boringen onder de zuidelijke ringweg door vanaf de parkeerplaats van openluchtbad De Papiermolen naar het Fongerspad liggen sinds december 2016 stil. Beide boringen kwamen halverwege onder de ringweg vast te zitten. Dit levert vertraging op in de uitvoering. Enexis en Waterbedrijf Groningen werken op dit moment aan een oplossing.

20170222 perskuip Julianavijver
Bouwkuip bij de Julianavijver
201702 zwerfkei Papiermolenlaan
Eén van de zwerfkeien die is gevonden bij de open ontgraving in de Papiermolenlaan.

Vrijheidsplein en omgeving

Rond het Vrijheidsplein verlegt aannemer BAM de riolering in opdracht van de gemeente Groningen.

Kaart K&L omgeving Vrijheidsplein 2016-2017 versie december 2016 (pdf, 1.6 MB)

Expositielaan
Aan de Expositielaan op de hoek bij het Vrijheidsplein is een bouwkuip van 6 meter diep. Vanuit deze bouwkuip wordt in drie richtingen het moerriool aangelegd met behulp van een doorpersing. Op dit moment wordt het riool richting de Paterswoldseweg aangelegd. Op de hoek Leonard Springerlaan – westelijke ringweg bij het Geert Huizingagemaal wordt ook een bouwkuip aangelegd voor het doorpersen van de riolering.

Laan van de Vrede
In de Laan van de Vrede, aan de oostkant van de Paterswoldseweg, wordt met een open ontgraving een persriool aangelegd. Half maart gaat de Laan van de Vrede aan de oostzijde weer open voor verkeer. Vervolgens wordt gewerkt in de Laan van de Vrede aan de westkant van de Paterswoldseweg. Van half maart tot eind maart tussen de Paterswoldseweg en de 16 Aprillaan. Van eind maart tot half april tussen de 16 Aprillaan en de Laan van de Vrijheid. Eind april asfalteert de aannemer de hele Laan van de Vrede opnieuw.

20170222 expositielaan doorpersing2
Doorpersing van het riool vanuit de bouwkuip aan de Expositielaan.
20170222 open ontgraving laan van de vrede
Open ontgraving in de Laan van de Vrede.

Bekijk de actuele werkzaamheden


Lees ook: