canvas-06_JvK_26072016_Pannorama_LeonardSpringerlaan

Gemeente verlegt in 2017 riolering rond Vrijheidsplein

John21 december 2016West


Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg moet de gemeente een deel van haar rioolleidingen verleggen rond het Vrijheidsplein. De werkzaamheden beginnen op 9 januari 2017 en duren tot ongeveer augustus 2017.

Vanaf de zomer van 2015 wordt er gewerkt aan het verleggen van kabels en leidingen rond het Vrijheidsplein. Het gaat om kabels en leidingen voor bijvoorbeeld elektriciteit, drinkwater, telefoon en riolering. Ze moeten worden verplaatst voordat de aannemer met de ombouw begint. In 2016 zijn veel van de kabels en leidingen rond het Vrijheidsplein verlegd. In 2017 is hier de gemeente Groningen aan de beurt voor het verleggen van een vrijvervalriool en een persleiding.

Op de kaart hieronder zijn de werkzaamheden ingetekend. Lijn 5 is het vrijevervalriool. Deze wordt met een doorpersing aangelegd. Dit riool gaat lopen vanaf de Concourslaan (in het Stadspark), via de Leonard Springerlaan richting de zuidelijke ringweg. Daarna gaat het riool onder de weg door richting Laan van de Vrede, om te eindigen bij de Donderslaan. Een andere aftakking gaat langs de Expositielaan tot aan de Paterswoldseweg.

Kaart K&L omgeving Vrijheidsplein 2016-2017 versie december 2016 (pdf, 1.6 MB)

Het persriool is nummer 6 op de kaart. Deze wordt grotendeels via een open ontgraving aangelegd. Het riool gaat lopen vanaf het gemaal bij de Leonard Springerlaan, via de Expositielaan, onder de op- en afrit van de zuidelijke ringweg door. Het riool wordt via een doorpersing onder de op- en afrit van de zuidelijke ringweg aangelegd, zodat de weg daar niet open hoeft. Vervolgens gaat het riool langs de gehele Laan van de Vrede, vanaf de Donderslaan tot aan het Noord-Willemskanaal.

Hinder

De werkzaamheden gaan hinder met zich meebrengen voor omwonenden en voor het verkeer. Soms moet het verkeer worden omgeleid. Ook is het af en toe nodig wegvakken af te sluiten. Dit wordt tijdig van tevoren aangekondigd. De werkzaamheden brengen ook geluidsoverlast met zich mee. Aannemer VOF BAM Infra – Gebroeders van Leeuwen probeert de hinder zo veel mogelijk te beperken. De omwonenden worden op de hoogte gehouden via brieven. Op 11 januari 2017 is een inloopavond voor omwonenden.

06_JvK_20160714_LeonardSpringerlaan_3
Het gemaal bij de westelijke ringweg, ter hoogte van de Leonard Springerlaan. Foto: Jeroen van Kooten.
10_JvK_20160612_Vrijheidsplein_13
Het persriool wordt onder de op- en afrit doorgeperst, zodat het verkeer er geen hinder van ondervindt. Foto: Jeroen van Kooten.

Lees ook: