canvas-Parkway oost_Impressie_20130410_W8

Belangrijkste veranderingen door Aanpak Ring Zuid op een rij

John20 oktober 2016


De plannen voor Aanpak Ring Zuid gaan definitief door. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? We hebben ze nog eens op een rij gezet, van west naar oost.

1. Betere aansluiting op Ring West

Als je vanuit Drachten naar de westelijke ringweg rijdt (of omgekeerd), hoef je niet meer via de minirotondes bij Laan Corpus den Hoorn.
Lees meer ...

Groningen-West_fietsverbinding
Vanuit Drachten naar Ring West rijd je straks de minirotondes voorbij.

2. Vrijheidsplein sneller te passeren

Op het Vrijheidsplein, bij de Gasunie, kun je straks altijd doorrijden. Vanuit welke richting je ook komt. Elke verkeersstroom krijgt zijn eigen rijbaan. De verkeerslichten bij de Gasunie en Martiniplaza verdwijnen.
Lees meer ...

Vrijheidsplein vanuit het zuidoosten
Het Vrijheidsplein is straks sneller te passeren. Rechts MartiniPlaza.

3. Zonder verkeerslichten doorrijden op Julianaplein

De verkeerslichten op het Julianaplein gaan verdwijnen en de wegen kruisen elkaar straks niet meer. De auto’s uit de verschillende richtingen krijgen elk hun eigen rijbaan, boven elkaar. Hierdoor kun je als automobilist gewoon doorrijden.
Lees meer ...

Julianaplein
Op het Julianaplein verdwijnen de verkeerslichten.

4. Nieuwe op- en afrit Vondellaan

Vanaf de Vondellaan kun je straks direct naar de zuidelijke ringweg rijden, richting Drachten of Hoogezand. En ook andersom. Dat is vooral handig voor wie uit De Wijert komt of daar naartoe gaat. Door deze aanpassing wordt de Vondellaan wel een stuk drukker. Daarom wordt de weg opnieuw ingericht. Vanaf de Vondellaan kun je niet direct in de richting van Assen (A28). En omgekeerd ook niet. Daarvoor moet je via de bestaande aansluiting Groningen-Zuid.
Lees meer ...

Vondellaan - aansluiting zuidelijke ringweg
De Vondellaan (links) met de nieuwe aansluiting op de ringweg.

5. Verbindingsweg tussen Hereweg en Julianaplein

Er komt een nieuwe weg die de Hereweg verbindt met de Brailleweg en daarmee het Julianaplein. Het verkeer rijdt hier in beide richtingen. De weg vervangt de directe op- en afritten bij de Hereweg die verdwijnen.
Lees meer ...

Rivierenbuurt - Maaslaan toekomstige situatie
Tussen de zuidelijke ringweg en de Maaslaan komt een verbindingsweg, vanaf Brailleweg naar Hereweg en omgekeerd.

6. Zuiderplantsoen

Tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep wordt de weg verdiept aangelegd. De weg verdwijnt hier dus uit het zicht. Over de weg komen drie ‘deksels’ (brede viaducten). Daar bovenop komt een nieuw park: het Zuiderplantsoen.
Lees meer ...

Zuiderplantsoen - HL Wichersstraat
Het toekomstige Zuiderplantsoen boven op de ringweg.

7. Helperzoomtunnel

Tussen de Helperzoom en de Duinkerkenstraat komt de Helperzoomtunnel. Deze tunnel gaat onder het spoor door. Auto’s, fietsers en bussen kunnen door de Helperzoomtunnel van Helpman naar het Europapark en omgekeerd. Vrachtwagens mogen er niet doorheen. De tunnel is nodig omdat de spoorwegovergang bij de Esperantostraat dicht moet.
Lees meer ...

Helperzoomtunnel (2)
De toekomstige Helperzoomtunnel tussen Helpman en het Europapark.

8. Vanaf Europaplein sneller naar Sontweg

Bij het Europaplein kun je straks direct naar de Bornholmstraat. Dat is een snelle route als je op weg bent naar de Sontweg (bijvoorbeeld de Ikea), het Sontplein of de Sontbrug. Ga je naar het UMCG of de binnenstad-oost, dan kun je gewoon via de Europaweg.
Lees meer ...

Europaplein
Aansluiting Europaplein: naar Europaweg of Bornholmstraat.

9. Eigen op- en afritten voor Eemspoort/Driebond

Bedrijventerreinen Eemspoort en Driebond zijn straks sneller en eenvoudiger te bereiken. Ze krijgen eigen op- en afritten van de zuidelijke ringweg. Nu moeten klanten en leveranciers uit westelijke richting nog via afrit Europaplein en de lage bruggen over het Winschoterdiep. Die omslachtige route is straks verleden tijd.
Lees meer ...

Eemspoort-Driebond nieuwe situatie
Eemspoort/Driebond sneller te bereiken.

10. Veranderingen voor fietsers

In het plan voor de ombouw van de zuidelijke ringweg is ook rekening gehouden met het fietsverkeer. De meeste fietsroutes blijven intact of worden vervangen door een gelijkwaardig alternatief. Veel van die fietsroutes worden veiliger en er komen nieuwe fietsroutes bij.
Lees meer ...

Fietsroute langs Europaweg
Nieuwe fietsroute: langs Europaweg naar het Noordlease Stadion.

Lees ook: